NAGRADA 10 TISUĆA EURA

Hrvatska poštanska banka bira hrvatsku knjigu godine

16.01.2009 u 15:10

Bionic
Reading

Do kraja siječnja bit će objavljen natječaj za nagradu za hrvatsku knjigu godine, koja iznosi deset tisuća eura, a dodijelit će se autoru najboljeg djela na hrvatskom jeziku objavljenog tijekom prošle godine, rečeno je na konferenciji za novinare Hrvatske poštanske banke (HPB), inicijatora nagrade.

Riječ je o našem trećem projektu u kulturi, a dosad su nagrađivana najbolja likovna ostvarenja te najbolji mladi glazbenici, podsjetio je predsjednik žirija Franjo Sinković iz HPB-a.

Rekao je da kriteriji koje je žiri odredio za novu nagradu, među kojima je istaknuo "izvrsnost i autorsku osobnost", isključuju mogućnost velikih grešaka kod odabira.

Neki od uvjeta su da je autor hrvatski državljanin, da je knjiga napisana na hrvatskom jeziku i da je riječ o prvom izdanju, a svaki izdavač može predložiti po dva svoja izdanja.

Uz Sinkovića, u žiriju su Igor Zidić, Goran Ogurlić, Dražen Ilinčić, Gojko Bežovan, Zvonimir Jakobović i Žarko Dadić.

Žiriranje će se održati u nekoliko krugova, a proglašenje pobjednika i dodjela nagrade održat će se krajem ožujka na Hrvatskoj radioteleviziji, koja je uz "Večernji list" i Maticu hrvatsku, partner u tom projektu.

Osim novčanog dijela dobitnik će dobiti i skulpturu "Viktorijine kockice" akademske kiparice Tanje Perišić.