PUTUJUĆA IZLOŽBA

'Hrvatska novinska fotografija' u Splitu

15.09.2009 u 09:29

Bionic
Reading

U Foto klubu u Splitu je otvorena putujuća izložba 'Hrvatska novinska fotografija' na kojoj je predstavljeno 115 najboljih fotoreporterskih radova iz 2008. godine, a splitska će je publika moći razgledati do 24. rujna ove godine, nakon čega će se izložba preseliti u Zagreb

Izložba 'Hrvatska novinska fotografija', u organizaciji Zbora fotoreportera Hrvatske i Hrvatskog novinarskog društva, tradicionalno se održava šestu godinu za redom.

Za fotografiju 2008. godine izabrana je podvodna snimka predsjednika RH Stjepana Mesića nastala u uvali Stinica u Jelsi na otoku Hvaru u vrijeme predsjednikova godišnjeg odmora na tom otoku, priopćeno je na večerašnjem splitskom otvaranju ove izložbe. Autor ove fotografije je fotoreporter magazina 'Otvoreno more' Božo Vukičević. Objašnjavajući kako je uspio fotoaparatom ovjekovječiti taj momenat dok se Mesić nalazio ispod morske površine, Vukičević je rekao da je to 'bio trenutak koji se poklopio'.

Osim Vukičevića, čija je fotografija izabrana najuspješnijom u 2008. godini, stručni je žiri pobjednikom za 2008. u kategoriji Događaj proglasio fotoreportera Večernjeg lista Duška Marušića, a u kategoriji Reportaža/Kolekcija fotoreportera iz '24 sata' Željka Lukunića, dok je fotoreporter iz 'Glorije' Matko Stanković dvostruki pobjednik - u kategoriji Sporta te u kategoriji Portreta.