ODBACUJU TVRDNJE

HRT oštro odgovorio na priopćenje Društva hrvatskih filmskih redatelja o prekidu suradnje

21.02.2019 u 17:33

Bionic
Reading

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u četvrtak je oštro odbacila priopćenje Društva hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) koje je najavilo prekid suradnje s HRT-om ističući kako je u tom priopćenju ''naveden niz neistina''

''Hrvatska radiotelevizija kontinuirano surađuje s hrvatskim redateljicama i redateljima u sklopu programa radija i televizije. Samo u protekle dvije godine HRT je putem nabave programa od neovisnih proizvođača nabavio djela koja redateljski i/ili scenaristički potpisuje 20 članova Hrvatskog društva filmskih redatelja, 29 članova DHFR-a primalo je naknade za kreativni doprinos u radijskim i televizijskim programima u proizvodnji HRT-a. Inače, 17 članova DHFR-a istodobno su radnici HRT-a'', ističe se u priopćenju u kojem se navodi kako, sukladno zakonskim obvezama, HRT svoja izvješća o provedbi odredbe o nabavi djela neovisnih proizvođača dostavlja Programskom vijeću HRT-a i Agenciji za elektroničke medije odnosno Vijeću za elektroničke medije.

S HRT-a naglašavaju kako su ta izvješća za protekla razdoblja primljena na znanje, iz čega proizlazi da je HRT ispunio zakonsku obvezu nabave djela neovisnih proizvođača, te da u skladu s Ugovorom s Vladom RH poštuje obveze te ispunjava zadane kvote pa tako i obvezu proizvodnje i emitiranja sadržaja za djecu i mlade.

''Hrvatska radiotelevizija surađivala je i surađivat će sa svim relevantnim sudionicima u audiovizualnoj djelatnosti, o čemu svjedoči potpisani Koregulacijski sporazum u kojem je Hrvatsko društvo nezavisnih producenata (HDNP) zastupalo stajališta Hrvatske udruge producenta (HRUP) te Društva hrvatskih filmskih redatelja (DHFR), sve pod nadzorom Agencije za elektroničke medije'', ističe se u priopćenju HRT-a i zaključuje da je javna radiotelevizija u protekle tri godine u nabavu programa od neovisnih proizvođača uložila više od 150 milijuna kuna.

Priopćenje HRT uslijedilo je nakon što je Društvo hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) u četvrtak izvijestilo da prekida odnos i suradnju s HRT-om kako bi potakli spašavanje javnog servisa te se tako pridružuje udrugama civilnoga društva koje su izvijestile da do novinarskog prosvjeda 2. ožujka neće sudjelovati u HRT-ovom programu.

DHFR u priopćenju navodi kako tijekom Međunarodne konferencije o ženama u filmskoj industriji, koja se u njihovoj organizaciji održava 21. i 22. veljače, neće davati izjave HRT-u. Ovim prekidom odnosa pridružuju se udrugama civilnoga društva koje su izvijestile da do novinarskog prosvjeda 2. ožujka pod nazivom "Novinarstvo ne damo!" neće sudjelovati u programu HRT-a pojavljivanjem u njihovom studiju ni davanjem izjava.

"HRT sustavno unizuje položaj redateljica i redatelja, zakida na autorskim pravima, ne poštuje kvote neovisne produkcije, ne proizvodi sadržaje za djecu i mlade, čineći tako neopisivu štetu audiovizualnoj industriji i hrvatskoj kulturi u cjelini", navodi se u priopćenju društva redatelja, koje zastupa mišljenje da treba prekinuti odnose i suradnju s HRT-om kako bi se potaklo spašavanje javnoga servisa.

Dodaju kako je javni servis sustav u kojem se javnim novcem potiču izvrsnost i neovisna produkcija kao najkvalitetniji i najekonomičniji način proizvodnje, gledateljima se nude raznoliki europski i drugi sadržaji, sustavno se brine o nacionalnoj audiovizualnoj baštini te ocjenjuju da HRT u ovom trenutku ne djeluje kao javni servis te da ga najžurnije treba vratiti u zakonske okvire.