nova intendantica

Hraste Sočo od jeseni obećava novu energiju u HNK-u Zagreb, evo što nas čeka na opernom, dramskom i baletnom repertoaru

14.06.2022 u 13:12

Bionic
Reading

Kanonska djela čitana u novome ključu, suvremeni komadi u Drami, Operi i Baletu, te naglasak na nacionalni repertoar neka su od obilježja nove sezone 2022./23. Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu koju je u utorak na konferenciji za novinare najavila imenovana intendantica Iva Hraste Sočo

"Čeka nas širok repertoar gdje ćemo spajati kanonski repertoar čitan na inovativan i moderan način, ali i suvremena djela koja zaslužuju svoje mjesto na ovoj pozornici", rekla je Hraste Sočo, koja 1. rujna preuzima od Dubravke Vrgoč vodstvo središnjeg hrvatskog nacionalnog teatra. "Na sceni će se naći i mladi umjetnici i oni s velikim iskustvom, i nadam se da će taj spoj donijeti novu energiju ovome kazalištu", poručila je nova intendantica, koja će svoje prve suradnike, ravnatelje Opere, Baleta i Drame, kako je rekla, predstaviti u jesen.

Kao prvu opernu premijeru najavila je "Nabucco" Giuseppea Verdija u režiji Giancarla del Monaca i pod ravnanjem Piera Giorgia Morandija. Uoči Božića na pozornicu HNK-a vraća se "Šišmiš" Johanna Straussa ml., pod ravnanjem Srboljuba Dinića i u režiji Krešimira Dolenčića.

Veliki naglasak u Operi od jeseni bit će na nacionalnom repertoaru, koji u prvoj sezoni mandata nove intendantice donosi tri hrvatske opere. U suradnji s Muzičkim biennalom Zagreb bit će praizvedena opera Ive Josipovića "Lennon" u režiji Marine Pejnović i pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera. Mladi redatelj Hrvoje Korbar postavit će "Stranca" Jakova Gotovca kojim će ravnati Ivo Lipanović, a nastaje u suradnji s Galerijom Klovićevi dvori. Više od 80 godina od praizvedbe zagrebačka će publika u suradnji s Muzičkom akademijom dobiti priliku na sceni vidjeti "Amfitrion" Borisa Papandopula.

Predstavljanje sezone 2022./2023. Hrvatskoga narodnog kazališta Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Prva dramska premijera je Molièreov 'Don Juan'

Prva dramska premijera bit će, 8. listopada, Molièreov "Don Juan" u režiji gosta iz Sjeverne Makedonije Dejana Projkovskoga. Slijedi nagrađeni tekst Marine Vujčić "Plodna voda" u režiji Nenni Delmestre, te "Ubojstvo" izraelskoga pisca Hanocha Levina u režiji gosta iz Izraela Ide Rosenberga.

Nakon niza godina na pozornicu HNK-a Zagreb vraća se Krležina "Leda", kojoj će zagrebačku vizuru dati Franka Perković, a kao poseban kuriozitet dramskoga repertoara nove sezone Hraste Sočo najavila je "Enigmatske varijacije" francuskoga pisca i filozofa Érica-Emmanuela Schmitta u režiji Neve Rošić i koprodukciji s HNK-om Ivana pl. Zajca Rijeka.

Dvije su koprodukcije s riječkim teatrom najavljene i u Baletu: prvi puta će na pozornici HNK-a Zagreb biti postavljeno jedno od najpoznatijih djela Arama Hačaturjana "Spartak" u koreografiji Jiřija Bubeničeka, a slijedi i moderan balet na temu Čajkovskog, koji će koreografirati mladi španjolski koreograf Cayetan Soto. U koprodukciji sa SNG-om Maribor Edward Klug režirat će i koreografirati balet "Peer Gynt" Edvarda Griega, a sezonu zaključuje suvremeni balet "Prelaženje linije" koji će koreografirati Francesco Nappa, Massimiliano Volpini i Philippe Kratz.

Hraste Sočo najavila je i bogat popratni program, koji donosi Filmski trezor HNK s filmskim projekcijama na temu drame, opere i baleta koje će voditi povjesničar filma Daniel Rafaelić. Bit će organizirane i teatrološke, muzikološke te baletne radionice koje će tematizirati aktualne predstave, program Opera za bebe uvodit će malu djecu u glazbenu umjetnost, a sezonu će zaključiti Operni festival s najvećim uspješnicama hrvatskih nacionalnih teatara ali i nekih međunarodnih. U prvoj godini prikazat će se produkcije SNG-a Maribor i Teatra Verdi.

Novost je i nova zajednička pretplata s drugim nacionalnim teatrima i mariborskim SNG-om.

Poseban naglasak mandata Hraste Sočo bit će i na gostovanjima stranih umjetnika. Tako sezonu otvara 18. rujna Operni gala koncert s posebnim gostom Piotrom Beczałom, a Baletna gala večer u studenome predstavit će zvijezdu milanske Scale Roberta Bollea.