PREDSTAVA 'PLAYLISTA'

Hitovi novog vala na kazališnim daskama

02.03.2011 u 12:14

Bionic
Reading

Kako glazbeni hitovi Haustora, Azre, Zabranjenog pušenja, Idola i EKV-a izgledaju na kazališnim daskama, imat ćemo prilike provjeriti u sklopu novog projekta Nu:Write Theatre Festivala, u predstavi 'PLAYlista' koja će biti premijerno izvedena 8. ožujka u MM centru zagrebačkog Studentskog centra

Nu:Write Theatre Festival, festival nove drame koji je svoje prvo izdanje imao u studenom prošle godine, u suorganizaciji s Kulturom promjene donosi 'PLAYlistu': omnibus od devet kratkih drama na temu glazbe novog vala. Glazbeni hitovi Haustora, Azre, Zabranjenog pušenja, Idola i EKV-a po prvi put dobit će svoje kazališno utjelovljenje.

Riječ je o tekstovima mladih neafirmiranih pisaca pristiglih preko natječaja i priča naručenih od etabliranih pisaca koji su izabrali svoju omiljenu pjesmu iz razdoblja novog vala i napisali kratku dramu inspiriranu njome, ali u trajanju ne duljem od same pjesme. Uprizorenja njihovih drama nastat će intenzivnim radom u svega pet dana.

''PLAYlistom' smo spojili iskusnije pisce, od kojih su neki i sami proživjeli jugoslavenski novi val, s piscima mlađe generacije, koji o tom famoznom novom valu samo slušaju i konzumiraju njegovu ostavštinu, uglavnom kroz glazbu; spoj glasova iz kojeg će, vjerujem, izaći nešto zanimljivo. Taj period i danas objedinjuje mlade na Balkanu kroz zajedničko naslijeđe. Tko zna, možda je scena spremna za novi novi val', kazao je glumac Marko Cindrić, umjetnički direktor Nu:Write Festivala i idejni začetnik predstave.

Uz nove dramske pisce, Lanu Brčić i Beatrice Kurbel, autori tekstova su Marinko Koščec, Ivor Martinić, Ivana Gudelj, Diana Meheik, Jordan Cvetanović, redateljice Frana Marija Vranković, Irena Čurik, Morana Foretić, Iva Srnec, Renata Carola Gatica, Ivana Čoh, glumci Csilla Barath Bastaić, Miran Kurspahić, Marija Tadić, Ivana Krizmanić, Vladimir Tintor i drugi.

Osim dramskih tekstova, jedan od dijelova predstave činit će neverbalni, plesni komad britanske koreografkinje Laure Kriefman, koja je na prošlogodišnjem Nu:Write Festivalu sudjelovala kao umjetnička producentica londonskog West End kazališta Tristan Bates.

Nakon praizvedbe 8. ožujka, 'PLAYlista' će biti izvedena još 9., 11. i 12. ožujka, a ulaznice se mogu nabaviti na blagajni Teatra &TD.