'DIOGENEŠ' ZA OTVARANJE

Histrionsko ljeto u znaku 40. rođendana Histriona

08.07.2015 u 23:44

Bionic
Reading

Glumačka družina Histrion počet će 30. izdanje Zagrebačkoga histrionskog ljeta premijerom komedije 'Diogeneš' Tituša Brezovačkog koja će se održati na zagrebačkoj Opatovini u subotu, 11. srpnja, točno na 40. rođendan te družine, najavio je u srijedu na konferenciji za novinare u Histrionskom domu Zlatko Vitez, utemeljitelj Histriona i njihov umjetničko-organizacijski ravnatelj

Zagrebačko histrionsko ljeto počet će u četvrtak, 9. srpnja, kada će 'Diogeneš' biti prikazan pretpremijerno, kao i u petak, 10. srpnja, a ovogodišnja će ljetna priredba potrajati do 30. kolovoza do kada će se ljubitelji kazališta moći svaki dan, osim ponedeljkom, u večernjim satima družiti s glumcima Histriona na zagrebačkoj Opatovini.

Vitez je podsjetio kako su već davnoga 11. srpnja 1975. godine Histrioni odigrali svoju prvu predstavu - 'Domagojadu' Senkera, Mujičića, Škrabea i Dedića u malome mjestu Valun na otoku Cresu. Posvjedočio je kako su brzo prošla ta četiri desetljeća spomenuvši riječi Antuna Gustava Matoša 'kako putovati znači gubiti iluzije', a po Vitezu, 'Histrioni su bili veliki iluzionisti koji su 'dotjerali' do svojih 40 godina bez obzira na razne političke, društvene i kulturološke Scile i Haribde, do Histrionskoga doma i 30. Zagrebačkoga histrionskog ljeta'. Uz obljetnice, najavio je Vitez, priprema se i opsežna monografija o Histrionima urednice Grozdane Cvitan.

Kada je pak riječ o 'Diogenešu' koji otvara jubilarno Zagrebačko histrionsko ljeto, Vitez je objasnio kako je to kajkavska komedija koju je u protekla četiri desetljeća radio već tri puta, a sada je, kako to piše na programu, ponovno 'igrokaz postavil' i to četvrti put.

Samo nešto kasnije, u srijedu, 15. srpnja, Histrioni će odigrati novu premijeru - bit će to kazališna predstava 'Ne plaćamo! Ne plaćamo' proslavljenoga talijanskog nobelovca dramatičara i redatelja Daria Foa - pripravljenu za turneju pod nazivom 'Ploveće kazalište' u režiji Ivice Kunčevića i izvedbi Pere Juričića, Biserke Ipše, Žarka Potočnjaka, Ivice Pucara i Tare Rosandić.

Iako će i ove godine to doista biti 'ploveće' kazalište tijekom tri ljetna tjedna kada će glumci brodom 'Pogled' pristajati u malim primorskim mjestima, ove godine 'Ploveće kazalište' krenut će s kopna - iz Gospića. Jer, istaknuo je Vitez, željeli smo oživjeti Gospić ljeti, a nakon njega predstava će biti odigrana i u Drnišu te Benkovcu.

Premda je Fo taj tekst napisao prije gotovo više od 40 godina, on kao da je pisan danas, napose, kako se to navodi u deplijanu, 'ako ga promatramo kroz prizmu hrvatskog aktualnog društvenog, socijalnog i intelektualnoga stanja'. Riječ je o crnohumornoj tragikomediji s izraženom socijalnom notom o radničkoj obitelj koja više nema ni za hranu pa im preostaje jedino jeftinija hrana za pse, mačke i kanarince, supruge glume lažnu trudnoću, skrivajući ispod haljina ukradene namirnice, a naivni supruzi povjeruju u priču o 'presađivanju' djece.

Histrioni neće ni ovoga ljeta zanemariti svoju Kabare (noćnu) scenu - Gumbek na kojoj će na Opatovini, među ostalim, 17. i 18. srpnja, u sklopu Marijana kabarea, Marija Borić i Zvonko Presečki izvesti premijeru s najomiljenijim i najpoznatijim hrvatskim i svjetskim šlagerima tridesetih i četrdesetih godina 20. stoljeća, a Ksenija Erker, Vera Zima i Zoran Mišolongin izvest će kabare 'Nismo sve Karenjine'