osuvremenjeni klasik

'Hedda Gabler' Kazališta Hotel Bulić premijerno u Tvornici kulture

23.10.2019 u 10:41

Bionic
Reading

Nova premijera Kazališta Hotel Bulić bit će, 5. studenoga u zagrebačkoj Tvornici kulture, predstava 'Hedda Gabler' koju je prema drami Henrika Ibsena režirala Senka Bulić, istražujući kako motivi te egzistencijalističke drame korespondiraju s našim vremenom.

'Hedda Gabler zasigurno je najmoderniji klasični dramski ženski lik s kojim senzibilitet našeg vremena najbliže korespondira. Njezina egzistencija na sceni je veliki, munchovski krik za intenzitetom i konstanta njegovog izmicanja, i odvija se takvom brzinom akcije koju kao svoj prirodni ritam prepoznaje tek naše vrijeme', stoji u najavi.

'Mnogi su bitni motivi koji je čine izrazito suvremenim dramskim likom i interesom. Njezina subverzija vrlo je suvremena, a filozofija dosade doima se kao aktualni i akutni hitni slučaj. Ona želi zabavu, flerta s opasnošću, rizikom, osjećajući gotovo prisilni impuls za poništenjem ispunjenja, ikakvog postignuća. U njoj fijuče bitka s gotovo svemirskom dosadom, a istovremeno se tupom, neartikuliranom boli javlja i opominje nemoć povezivanja', dodaje se.

Duboko tužna i duboko usamljena, s velikom željom da povuče sve sa sobom u svoju poziciju, ona je često i antipatičan lik, antijunakinja koju ne možemo držati u jednoj kutiji, bez izmjena perspektive, te je po tome gotovo jedinstvena u galeriji klasičnih ženskih likova.

'Destruktivna i nepredvidljiva je energija kojom privlači okolinu, testira njome pojmove humaniteta, odbacujući umorne i iskorištene koji vuku sa sobom previše prošlosti. Hedda Gabler jasno se ocrtava kao egzistencijalistička drama, a Ibsen kao da je njome otvorio pandorinu kutiju našeg vremena', ističe se u najavi.

Slijedom tih motiva nova predstava Kazališta Hotel Bulić uspostavljat će referentnost s našim vremenom u kojem smo artikulirano ili neartikulirano prepuni anksioznosti i strahova oko egzistencije i pozicije čovjeka.

'Gledamo (poput Hedde), iskorijenjeni, što će biti dalje jer su stari kolektivni mitovi i uzorci koji su nam omogućili izgradnju velikih i kompleksnih društvenih struktura izblijedjeli i urušili se, a novi su za sada krajnje individualizirani. Hedda Gabler je poput života/svijeta koji nas okružuje, zastrašujuće brzine promjenjivosti i potencijala stvaranja i razaranja, u kojem mozak vodi bitku upravljanja, čiji se neizvjestan rezultat i odluke, iako toga možda i nismo svjesni, tiču konačno i opstanka i produžetka naše vrste', poručuju iz Kazališta Hotel Bulić.

Igraju Lucija Šerbedžija, Barbara Prpić, Paško Vukasović, Jure Radnić i Dado Ćosić. Dramaturgiju je napravila Vesna Đikanović, glazbu potpisuje Tomislav Ćurković, kostime Oliver Jularić, a scenu Silvio Vujičić. Svjetlo je oblikovao Tomislav Maglečić, a ton Branimir Božak i Ivan Biondić.