RAT OKO JEZIKA

HAZU pogrešno tvrdi da je hrvatski pravopis sređen

25.04.2013 u 12:48

Bionic
Reading

Uredničko vijeće i autori Hrvatskoga pravopisa Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje opovrgnuli su ocjenu Razreda za filološke znanosti HAZU-a kako inačica za javnu raspravu Hrvatskoga pravopisa, predstavljena 15. travnja, unosi nemir i nestabilnost u jezična pitanja, te istaknuli da će se, postane li njihov pravopis službeni, lako izmijeniti manji broj pravopisno neusklađenih natuknica i naziva

'Ne prihvaćamo navode iz Izjave Razreda za filološke znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti o tome da izrada Hrvatskoga pravopisa Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje unosi novi nemir i nestabilnost u jezična pitanja', stoji u njihovu priopćenju.

Upozorili su na oprečnosti u postojećim rješenjima propisanima dosadašnjim službenim i neslužbenim pravopisima, koje bi novi pravopis nastojao pomiriti.

'Na samome predstavljanju radne inačice Hrvatskoga pravopisa Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje istaknuto je da je u našemu slučaju riječ o pravopisu pomirbe između svih hrvatskih jezikoslovaca i pravopisaca, što je potpuno suprotno od onoga što je Razred za filološke znanosti HAZU-a paušalno zaključio', navode autori.

Podsjećaju da je posljednja sjednica Vijeća za normu hrvatskoga standardnog jezika o pravopisno spornim pitanjima hrvatskoga jezika održana u listopadu 2006. godine.

'U proteklih se gotovo sedam godina ni na koji način nije mogao steći dojam da su se 'stvari u jeziku i pravopisu bile počele sređivati', kako stoji u izjavi Razreda za filološke znanosti HAZU-a, a optimizam da bi 'sigurno nakon nekog vremena pravopis i jezik bili dovedeni u posve sređeno stanje' ni na koji način nema uporišta u stvarnosti", tvrde.

Ocjenjuju stoga da Izjava Razreda za filološke znanosti HAZU-a nema odlike odziva na poziv Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje na sudjelovanje u javnoj raspravi o prijedlogu novoga jedinstvenog hrvatskog pravopisa, jer, smatraju, ne raspravlja ni o jednome pravopisnom pitanju, nego o tome je li inačica za javnu raspravu unijela nered, nemir i nestabilnost u jezična pitanja.

Javna rasprava o bilo kojemu pitanju, pa tako i o pravopisu, društvu može donijeti samo dobrobit i korist, a ne unijeti nered, nemir i nestabilnost, zaključuju u priopćenju.

Autori Hrvatskog pravopisa napominju kako će se, postane li pravopis Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje službeni, lako izmijeniti 'doista mali broj pravopisno neusklađenih natuknica i naziva'.