DODJELA NA OTOVRENJU KNJIŽNICE

HAZU objavio dobitnike godišnje nagrade

22.04.2009 u 13:04

Bionic
Reading

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) održat će 29. travnja svečanu sjednicu na kojoj će u sedam kategorija dodijeliti nagrade za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Hrvatskoj za prošlu godinu, priopćila je Akademija

Predsjedništvo HAZU-a odluku o dodjeli nagrada donijelo je jednoglasno na sjednici održanoj 25. ožujka.

Za prirodne znanosti i matematiku dodjeljuju se dvije nagrade, i to prof. Dubravki Matković-Čalogović, za područje prirodnih znanosti i matematike, polje kemija, te prof. Kristianu Vlahovičeku za uspješan rad u bioinformatici.

Na području medicinskih znanosti nagradu dobiva prof. Goran Šimić za znanstveno dostignuće u istraživanju spinalne mišićne atrofije, a za filološke znanosti prof. Aleksandar Stipčević za knjigu 'Socijalna povijest knjige u Hrvata' I. - III. (Školska knjiga, 2008.).

Prof. Božidar Violić dobiva nagradu za književnost, za knjigu 'Isprika' (Naklada Ljevak, 2008.), a za područje likovnih umjetnosti nagradu će dobiti dr. Doris Baričević za knjigu 'Barokno kiparstvo sjeverne Hrvatske' (Institut za povijest umjetnosti i Školska knjiga, 2008.).

Za glazbenu umjetnost nagradu će dobiti član suradnik Ennio Stipčević za knjigu 'Francesco Sponga-Usper' (MIC, 2008.), a za tehničke znanosti prof. Andrej Korbar za knjigu 'Podmorničarstvo - 100 godina' (Laurana, 2007.).

U sklopu svečane sjednice otvorit će se i Akademijina knjižnica u novoj zgradi na Strossmayerovu trgu 14, priopćio je HAZU.