PONIŠTIO NATJEČAJ

Hasanbegović traži nove članove Zaklade Kultura nova

05.02.2016 u 12:28

Bionic
Reading

Budući da prošli ministar kulture Berislav Šipuš nije utvrdio prijedlog članova za Upravni odbor Zaklade Kultura nova, taj zadatak dočekao je novog ministra Zlatka Hasanbegovića. Iako je bio u prilici Vladi predložiti nove članove, Šipuš je to kavalirski prepustio svom nasljedniku. Iako se i prvi izbori članova Upravnog odbora Zaklade događao paralelno s promjenom vlasti, tada predložene članove koje je postavilo Ministarstvo Jasena Mesića njegova nasljednica Andrea Zlatar Violić ostavila je u Upravnom odboru.

U Narodnim novinama od 3. veljače objavljen je novi poziv za prijavu kandidata za članove Upravnog odbora Zaklade Kultura nova te poništenje prethodnog poziva kandidatima koje je u rujnu 2015. raspisao prošli ministar kulture Berislav Šipuš. Kako doznajemo, Šipuš je na stolu imao prijedlog imena novih članova Upravnog odbora, no nije ih proslijedio Vladi na potvrdu.

U objavljenom poništenju Javnog poziva iz 2015. stoji da ministar kulture nije utvrdio prijedlog članova Upravnog odbora Zaklade Kultura nova koji se upućuje Vladi Republike Hrvatske te se on stoga poništava.

Zaklada Kultura nova osnovana je 2011., u vrijeme dok je Ministarstvo kulture vodio Jasen Mesić. To je prva zaklada u sektoru kulture u Hrvatskoj koju je osnovala država posebnim zakonom usvojenim u Hrvatskom saboru 15. srpnja 2011. kao zakladu s osnovnom svrhom promicanja i razvoja civilnog društva u Republici Hrvatskoj na području suvremene kulture i umjetnosti. Financira se iz dijela prihoda od igara na sreću i nagradnih igara te iz osnovne imovine, prihoda od osnovne imovine, donacija i ostalih prihoda.

Upraviteljica Zaklade od početka je Dea Vidović i njezin mandat još traje do svibnja ove godine, a članovi Upravnog odbora bili su Emina Višnić, Marin Lukanović, Agata Juniku, Vid Mesarić i Ivica Petrinić.

Krajem 2015. Zaklada je objavila kako su u okviru javnih poziva Programa podrške 2015., s rokom prijave 9. rujna, razdijelili više od 4,5 milijuna kuna za 79 projekata ili programa koji će se ostvariti tijekom 2016. godine. Objavljen je i popis projekata i programa kojima je 2014. odobrena višegodišnja potpora na rok od tri godine s odobrenim iznosima bespovratnih sredstava za drugu godinu provođenja te popis suradničkih platformi s kojima Zaklada dugoročno surađuje s iznosima bespovratnih sredstava. Sveukupno je Upravni odbor Zaklade Kultura nova odobrio više od sedam milijuna kuna za provedbu 105 projekata ili programa organizacija civilnog društva na području suvremene kulture i umjetnosti.

U financijskom izvješću za 2014. stoji da je Zaklada u toj godini povećala sredstva za programe podrške te je podržala više od 100 projekata i programa, čime je u izgradnju organizacija civilnog društva i razvoj suvremene kulture i umjetnosti uložila oko osam milijuna kuna.