RAZRIJEŠENA N. MATAUŠIĆ

Hasanbegović imenovao novu ravnateljicu Hrvatskog povijesnog muzeja

01.02.2016 u 19:14

Bionic
Reading

Novi ministar kulture Zlatko Hasanbegović u ponedjeljak je razriješio dužnosti dosadašnju v. d. ravnateljice Hrvatskog povijesnog muzeja Natašu Mataušić i na njezino mjesto postavio Mateju Brstilo Rešetar, višu kustosicu HPM-a, voditeljicu Zbirke heraldike i sfragistike, a tportalu je informaciju potvrdilo Ministarstvo kulture

Rješenje o razrješenju v. d. ravnateljice Nataše Mataušić stiglo je u ponedjeljak iz Ministarstva kulture na adresu Upravnog vijeća HPM i u njemu je objašnjeno da su na natječaj za ravnatelja te ustanove, koji je raspisan u prosincu prošle godine, stigle četiri prijave, među njima i one od bivše i sadašnje ravnateljice. Na temelju programa izabrana je Mateja Brstilo Rešetar koja je 'predložila temeljitije pripremljen i obrazložen program', kako stoji u Rješenju, posebno 'u kontekstu preseljenja na novu lokaciju' u zgradu bivše Tvornice duhana Zagreb. Nataša Mataušić razriješena je s dužnosti s 31. siječnja, a nova ravnateljica stupa na snagu 1. veljače 2016. godine.

V. d. ravnateljice Nataša Mataušić, inače povjesničarka i arheologinja, koja je prije dolaska u HPM 1991. bila kustosica Zbirke fotografija, filmova i negativa u Muzeju revolucije naroda Hrvatske, a od 1999. i predsjednica Upravnog vijeća Spomen-područja Jasenovac.

'Iako sam smjenu očekivala zbog mog prethodnog rada u Muzeju revolucije naroda Hrvatske, očekivala sam da će prevladati kriteriji struke i stručnosti, a ne politički i ideološki razlozi. Moji stavovi su jasni i ne stidim ih se javno izreći: ja sam antifašistkinja i ljevičarka, i nikad nisam surađivala sa Željkom Markić niti su moji stavovi bliski udruzi U ime obitelji', izjavila je za tportal Nataša Mataušić.


Nataša Mataušić

Nataša Mataušić muzejska je savjetnica koja je u karijeri priredila 36 izložaba i objavila dvije knjige ('Jasenovac 1941. - 1945. Logor smrti i radni logor' i 'Jasenovac - Zagreb: Javna ustanova Spomen-područje Jasenovac') te nekoliko znanstvenih radova. Među priređenim izložbama ističe se desetak fotografskih izložaba o ratnim razaranjima u Hrvatskoj, a bile su zapažene i izložbe 'Fotografski zapisi hrvatskog antifašističkog pokreta', 'Spomen-područje Jasenovac 1968. - 1999.', 'Proboj logoraša, 22. travnja 1945.', 'Počeci logorskog sustava Koncentracioni logor Jasenovac, kolovoz 1941. - veljača 1942.'. Prije nekoliko godina koncipirala je značajnu izložbu u Hrvatskom povijesnom muzeju u Zagrebu 'El Shatt - Zbjeg iz Hrvatske u pustinji Sinaja, Egipat (1944. - 1946.)'. Uza sve to članica je nekoliko međunarodnih udruženja, poput IHRA-e (International Holocaust Remembrance Alliance), a također je i voditeljica radne skupine za izradu novog nacionalnog programa u Državnom muzeju Auschwitz-Birkenau.