POGLEDAJTE KRATKI FILM

Harmonikaš Martin Lubenov na festivalu Nebo

25.09.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Poklonici multikulturalnih okupljanja i oživljenih etno melodija osmu godinu zaredom imaju prilike posjetiti festival svjetske glazbe Nebo koji se održava 2. listopada u Kinu SC

Vjerno služeći misiji širenja recentne ponude s područja glazbe svijeta te ostvarenja dijaloga s različitim svjetskim kulturama, ne zanemarujući pritom čak i one najmanje, festival Nebo ove godine u Zagrebu okuplja glazbenike povezane ljubavlju prema kulturnoj baštini.

Petra Moštak i Vedrana Fadiga iz grupe S.O.M.

Za razliku od prethodnih, ovogodišnji festival ograničen je samo na jedan dan, a program započinje nastupom hrvatske grupe S.O.M. u 19 sati. Glazba grupe S.O.M. predstavlja pravi raritet u domaćim glazbenim vodama, a nastala je spajanjem tradicionalnih narodnih melodija i heavy metala. Izvorne melodije, zasad pretežno međimurskih narodnih pjesama, stavljaju u doom aranžmane, a mračnu atmosferu rasvjetljuju ženskim vokalom. Grupa koja je započela s radom 2005. jedan od nevelikog broja 'etno-doom' bendova u svijetu.

Za sve one čiji glazbeni ukus nije ukalupljen u jedan stil, tu je nastup benda VALunGARI (20 sati) koji se zbog raznih utjecaja i gajenja ljubavi prema svim glazbenim pravcima, službeno opredjeljuju kao nesvrstani. VALunGARI ove godine slave petnaestu godišnjicu rada, a osmo Nebo poslužit će im kao prilika za slavlje osmog mjeseca od prvog službenog albuma nazvanog 'Šljuk'. Za festival su pripremili poseban program koji se naslanja na hrvatske tradicionalne napjeve, običaje i vizualni identitet, a kao i dosad, njihov nastup bit će kombinacija glazbe, teatra i dobrog tulumarenja.

Centralni događaj festivalske večeri, a ujedno i jedino inozemno gostovanje nastup je jednog od najinovativnijih harmonikaša istočne Europe Martina Lubenova i Krasimira Malakova na klarinetu, u 21.30. Lubenova glazba je inovativan i nekonvencionalan spoj najraznolikije tradicije Balkana: makedonsko-bugarske narodne glazbe i glazbe Roma s juga Balkana s primjesama swinga, modernog jazza, tango nueva, salse i musette. U Sofiji i Beču, gdje živi, svira u bendovima Jazzta Prasta i Martin Lubenov Orkestar, a zanimljivo je da je o njegovu životu i karijeri u Sofiji prikazan dokumentarni film pod nazivom 'Jazzta Prasta' na Međunarodnom filmskom festivalu u ožujku 2009. godine.

Cinkuši i ove godine na Nebu

Ni ovogodišnje Nebo neće proći bez nastupa već dobro poznatih Cinkuša koji će promovirati novi album 'Špiritus Sanctus'. Nakon 'Zelenog kadera' i 'Domesticus vulagarisa', treći zaključni album donosi nove momente u stvaralaštvu glazbene družine. Festivalska publika imat će prilike čuti uglazbljene stihove Joška Božanića 'Navigare Necesse Est' na izumrlom jeziku moreplovaca - komiškom dijalekt, te pjesmu 'Nenadejano bogčije Zveličenje' Miroslava Krleža.

Na dosadašnjih sedam festivala nastupili su glazbenici iz Tibeta, Mongolije, Italije, Belgije, Makedonije, Finske, Slovenije, Armenije, Velike Britanije, Norveške, Švedske, Mađarske, Kine, Kanade, BiH, Kube, Zimbabwea i Tuve, što je rečeno u brojkama više od 200 glazbenika iz 17 zemalja i Hrvatske. Za više informacija o festivalu posjetite službene stranice.

Pogledajte kratki film o Martinu Lubenovu.