01.10. - 25.10.

Hans Ibelings na 44. zagrebačkom salonu arhitekture

08.07.2009 u 15:14

Bionic
Reading

Ovogodišnji 44. zagrebački salon arhitekture, u organizaciji Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA) i časopisa za arhitekturu ČIPtalks, održat će se u Zagrebu od 1. do 25. listopada, najavljeno je na susretu s novinarima

Selektor salona ove je godine ugledni povjesničar arhitekture Hans Ibelings iz Rotterdama, jedan od osnivača te glavni urednik i izdavač prestižnog europskog časopisa o arhitekturi A10 new European architecture.

Ibelings je istaknuo da se prijavilo 556 arhitekata, a za Salon je odabrao stotinjak djela.

Također je izrazio zadovoljstvo hrvatskom arhitekturom, rekavši da Hrvatska, iako mala zemlja, ima vrlo bogatu arhitekturu, ali nažalost malo poznatu svijetu.

Ocijenio je i da nema pravila da velike zemlje, poput Španjolske, imaju i veliku arhitekturu, a da se na primjeru Hrvatske uvjerio da arhitektura ne pripada samo velikim zemljama. Dodao je da je upoznao arhitekturu još nekih istočnoeuropskih zemalja, primjerice Estonije i Slovenije.

Hans Ibelings s hrvatskim arhitektom Krunom Ivanišem priprema i knjigu koja će dati presjek arhitekture u posljednjih deset godina u zemljama istočne i srednje Europe, pod nazivom 'Krajolici tranzicije'.

Urednik časopisa ČIPtalks Saša Randić najavio je da će se za vrijeme trajanja 44. zagrebačkog salona arhitekture u Zagrebu održati konferencija o zbivanjima u arhitekturi koja će obuhvatiti nekoliko panel diskusija i za koju se prijavilo oko 700 sudionika.

Između ostalog, arhitekti i teoretičari arhitekture raspravljat će o profiliranju stambene problematike u posljednjih 20 godina, o medijima i arhitekturi te temama vezanim uz arhitekturu i globalizaciju.

U vrijeme kada Zagreb bude okupljalište velikog broja arhitekata iz zemlje i svijeta, u sklopu Salona arhitekture održat će se i izložba pobjednika prošlog Salona, Hrvoja Njirića i Helene Paver Njirić.

Saša Randić je istaknuo da najnoviji broj časopisa ČIPtalks uz ostalo donosi i tekst o Studiju UP Tome Plejića i Lee Pelivan, koji je dobitnik ugledne nagrade europskih arhitekata Mies van der Rohe 2009.