RJEŠENJE MINISTARSTVA KULTURE

Hajdukov Stari plac je zaštićeno kulturno dobro

14.12.2011 u 16:57

Bionic
Reading

Premda se posljednje vrijeme u Splitu spominjao projekt prenamjene Hajdukovog Starog placa u režiji splitskog gradonačelnika Željka Keruma, taj prostor ima status zaštićenog kulturnog dobra

I u ovom slučaju, koji podsjeća na sličan skandal s gradnjom na Marjanu koji je ovih dana ponovo aktualiziran, ponavlja se situacija da je posljednja brana Kerumovoj samovolji Ministarstvo kulture. Rješenje po kojem je Hajdukov Stari plac uvršten na Listu zaštićenih kulturnih dobara izdano je 5. travnja ove godine. Radi se o tržišno izimno vrijednoj lokaciji koja je procijenjena na iznos od 200 milijuna eura.

Prema obrazloženju u rješenju, u kojem se, primjerice, Stari plac uspoređuje s Arsenalovim stadionom Highbury u Londonu, podzemne garaže bi se mogle izvesti da se bitno ne naruši koncept prostora, ali sve drugo se ne bi moglo izgraditi jer travnjak mora ostati zelena površina bez nadzemnih gradnji. Osim toga u obrazloženju se navodi da je potrebno sačuvati taj prostor kao memento splitske povijesti. Naglašava se potreba očuvanja zelene površine, koja je dio cjeline sa susjednim parkom Emanuela Vidovića i Marjanom.

Rješenje Ministarstva kulture

Posebno je važna treća točka Rješenja u kojoj se izričito naglašava da vlasnik Starog placa ima obavezu provoditi sve mjere zaštite koje se odnose na održavanje navedenog kulturnog dobra, a određuje ih Konzervatorski odjel u Splitu. Rješenje na lokaciji dopušta samo izvornu namjenu. Prema svemu tome, zaključak je da od prodajnog te kongresnog centra i garaža neće biti ništa. Ipak, slučaj na Marjanu upozorava da, unatoč jasnim zakonskim odredbama, građani Splita moraju biti na oprezu.