MESS U OBRANI FRLJIĆA:

'Hadžihafizbegović vrši pritisak na umjetničku slobodu'

05.10.2011 u 14:06

Bionic
Reading

Nastavlja se polemika između kazališnog režisera Olivera Frljića i glumca Emira Hadžihafizbegovića. Dok prvi piše priopćenja i tekstove, drugi se javlja u sve bosanskohercegovačke medije koji ga pitaju za komentar te najavljuje da će se suočiti s Frljićem na sarajevskoj premijeri predstave 'Pismo iz 1920' 9. listopada

Polemika Olivera Frljića i Emira Hadžihafizbegovića se nastavlja. Nitko nije ni očekivao da neće, ali razvoj događaja ipak nudi neke zanimljivosti. Nakon prve razmjene udaraca u medijima između Frljića i Hadžihafizbegovića, priopćenjem za medije oglasio se sarajevski kazališni festival MESS, na kojem se 9. listopada očekuje izvedba predstave 'Pismo iz 1920'.

MESS, odnosno njegov direktor Dino Mustafić, zaključio je da je prijeteći telefonski poziv Emira Hadžihafizbegovića 'pritisak na umjetničku slobodu i kreativnost'. Mustafić je istaknuo da se 'MESS ponosi činjenicom da će Festival ove godine zatvoriti dvije predstave, djela jednog od najboljih i najintrigantnijih redatelja u regiji, Olivera Frljića, čije su predstave ogledalo njegovog ljudskog i umjetničkog karaktera, koji odlikuje beskompromisnost u borbi za istinu'. Pritom nije imao lijepih riječi za Hadžihafizbegovića, čije je ponašanje opisao 'neučtivim i prijetećim te ispod svake civilizacijske razine javnog dijaloga'.

Ubrzo se u izjavi za portal Depo.ba oglasio iznervirani Hadžihafizbegović, koji upravo snima film u Beogradu. 'Iako daleko od Bosne i Hercegovine, stižu mi kontinuirano vijesti od prijatelja iz Sarajeva, a vezano za moju polemiku ili bolje reći moj monolog kada je upitanju ološ kakav je redatelj Oliver Frljić. Prije nepun sat vremena saznao sam da je Frljiću podršku dao i privatni festival Dine Mustafića - MESS. Kako sada radim na glavnoj ulozi u igranom filmu u susjednoj državi i kako s još 12 sjajnih kolega danonoćno kreiram jednu od najtežih uloga u svojoj karijeri, nemam ni snage, a ni živaca da se u ovom trenutku bavim Frljićem i njegovim bosanskim mecenom Dinom Mustafićem', rekao je Emir Hadžihafizbegović.

Naravno, time nije završio izlaganje, nego je još Frljiću spočitnuo 'antibosanske stavove', ponovivši da njihov susret neće biti ugodan.

Tu nije kraj ovoj priči jer se danas novim tekstom javio Oliver Frljić, u kojem se naglašava da je Hadžihafizbegović 'pokušavao tako brzo i u panici lagati' te se nije dovoljno dobro informirao o Frljićevu kazališnom radu. Frljić odbija optužbe za islamofobiju, demantira da je Hadžihafizbegoviću psovao 'majku balijsku' te glumca proziva zbog političke prevrtljivosti.