ZAGREBAČKI SALON

Grincajg i Jebešbreg pomiču granice

18.06.2014 u 10:35

  • +17

Zagrebački salon

Izvor: Promo fotografije / Autor: Zagrebački salon

Bionic
Reading

Ovogodišnje 49. izdanje Zagrebačkog salona primijenjene umjetnosti i dizajna bavi se pomicanjem granica. Izložbe koje će se održati na tri zagrebačke lokacije idealno su mjesto za promatranje oruđa kojima umjetnici danas pomiču granice, no i pokušaj lociranja tih linija podjele

Ovogodišnji Zagrebački salon donosi radove okupljene oko uvijek zanimljive teme pomicanja granica sužene podnaslovom komunikacija i nova mobilnost.

Središnja izložba salona u Tehničkom muzeju donosi 28 radova okupljenih s područja primijenjenih umjetnosti u širokome rasponu od grafičkoga i produkt dizajna, preko fotografije i videa, do dizajna tekstila i metala.

Koncepciju potpisuje kustosica Višnja Slavica Gabout koje je za tportal.hr prokomentirala pristigle radove.

Govoreći o pomicanju granica, Gabout je istaknula da je danas više no ikad vidljivo opće preklapanje unutar samih umjetničkih postupaka, društvenih disciplina, sociologije i psihologije te su u tom smislu granice pregažene.

U najavi izložbe napomenula je da vladanje izradom praktičnih uporabnih predmeta danas više nije dovoljno, već se traži i aktivno društveno djelovanje umjetnika, interveniranje u svakodnevicu, propitivanje, kritiziranje, odnosno preispitivanje društvenog, ekonomskog i političkog konteksta u kojem on stvara.

Da su to umjetnici uspjeli postići vidljivo je iz radova, rekla je Gabout istaknuvši da kao najveću potrebu vide 'popravljanje' komunikacije i da tu umjetnost može poslužiti kao most preko te očito vrlo prisutne barijere.

'Radovi upućuju na potrebu za komunikacijom. Često se ne razumijemo. Događaju se šumovi u komunikaciji. Možda je umjetnost ta koja može popraviti komunikaciju', rekla je zaključivši kako se ne jednom moglo čuti 'visoka tehnologija, a slaba komunikacija'.

Nakon otvaranja središnje izložbe slijede još dvije: 18. lipnja u Galeriji ULUPUH otvara se 'Laboratorij nove stvarnosti / distorzije' koji predstavlja osam autora i umjetničkih kolektiva, a 20. lipnja u Galeriji Karas izložba 'Komunikacijski kodovi i greške u komunikaciji'.

Salon će biti svečano zatvoren 3. srpnja uz dodjelu Nagrade publike dok će dobitnici glavnih nagrada Salona bit proglašeni na otvaranju.