GOST PULSKOG FESTIVALA

Gregoire Colin: Lakše je glumiti nego režirati

23.07.2009 u 08:30

Bionic
Reading

Francuski glumac i redatelj Gregoire Colin na Festivalu igranog filma u Puli predstavio je svoj prvi kratkometražni film 'Lisičji zaljev', a na Festivalu je prikazan i film 'Ubojice' Cedrica Angera u kojem Colin igra glavnu ulogu

Mladi francuski glumac Gregoire Colin (1975) glumi od svoje 12. godine. Iza sebe ima brojne filmske uloge, od kojih su najzapaženije u filmu 'Godina buđenja' Gerarda Corbiaua, 'Olivier, Olivier' Agnieszke Holland te 'Prije kiše' Milča Mančevskog. Ovdašnja publika možda ga najbolje poznaje po ulozi svećenika Kirila u 'Prije kiše', filmu za koji je Mančevski dobio Zlatnog lava u Veneciji 1994. i bio nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma. Colin je dosad imao raznovrsne uloge - od svećenika do zavodnika.

Prisjećajući se uloge u filmu 'Prije kiše', Colin je rekao da ga uz snimanje i rad s Mančevskim i Radom Šerbedžijom vežu sjajne uspomene te da bi se volio vratiti na lokacije snimanja.

Colin je u Puli debitirao kao režiser, a pričao nam je o stvaranju 12-minutnog filma 'Liščev zaljev'. Bilo je to naporno iskustvo snimanja filma na brodu, rekao je, te odao da se ugodnije osjeća u ulozi glumca nego režisera. Prokomentirao je i stanje u francuskoj filmskoj industriji i mogućnosti mladih redatelja da snime debitantski film.

Svoj glumački talent pokazao je u 'Ubojicama', trileru u kojem kao profesionalni ubojica dobiva zadatak eliminirati uspješnog biznismena, no s vremenom njih dvojica uspostavljaju prisan odnos u kojem žrtva od svog budućeg ubojice traži odgodu egzekucije. Zanimljivo je da su 'Ubojice' redatelju Cedricu Angeru također debitantski film.