REVIJA MALIH KNJIŽEVNOSTI

Grčki pisci dolaze u Booksu

26.09.2012 u 13:50

Bionic
Reading

Ovogodišnja Revija malih književnosti, koja se već tradicionalno održava u Booksi, predstavit će najvažnije autore mlade i srednje generacije iz Grčke, zemlje koja je u žarištu krize već dvije i pol godine pa se može očekivati kako će biti govora ne samo o književnosti, nego i o politici

Književni klub Booksa još od 2005. organizira Reviju malih književnosti, na kojoj su se dosad predstavili mladi pisci iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore, Bugarske, Srbije, Rumunjske i Kosova. Na red je ove godine došla Grčka, što garantira ne samo upoznavanje sa živahnom književnom scenom ove države koja je u nas prilično nepoznata, nego i uvid u aktualnu društvenu situaciju koja je sve samo ne lijepa.

Kako su najavile organizatorice Revije malih književnosti Miljenka Buljević i Vanja Pavlović, kriza se donekle odrazila i na dolazak gostiju te će Zagreb od 4. do 6 listopada posjetiti pet pisaca: Ilias Maglinis, Hristos Asteriu, Vasiliki Petsa, Kallia Papadaki i Maria Klisuri te izbornik Hristos Hrispopulos. U katalogu Revije je pak predstavljeno sveukupno deset autora i autorica, uz već spomenute i Dimitre Kotule, Giorgos Hantzisa, Theodoras Hiotis i Marie Fakinu. Za prijevode priča, ulomaka iz romana te poezije zaslužne su Koraljka Crnković, Lidija Fadić i Nives Fabričić, a Revija malih književnosti ovoga puta počinje razgovorom sa selektorom Hristosom Hrisopopulosom, 4. listopada u 19 sati, koji je u predgovoru istaknuo da su mnogi od autora u svojim djelima predvidjeli nadolazeću krizu i raspad grčkog društva.

Spomenuti autori su u svojoj domovini već afirmirani umjetnici, a zajednički im je odmak od stvarnosnog pristupa tematiziranja sadašnjosti, koja im je vrlo važna tema, kojoj se pristupa na mračan, pomaknut pa i znanstvenom fantastikom ispunjen način. Autori koji dolaze su generacijski raspoređeni od 1971. do 1983. godišta te će čitati svoja djela na grčkom dok će istovremeno biti projiciran hrvatski prijevod. Budući da ih je većina obrazovana u inozemstvu, tečno govore engleski jezik na kojem će biti vođeni intervjui.

Za sve one koji žele znati kako je to živjeti i pisati u državi koja je bankrotirala, što nije sudbina nezamisliva Hrvatskoj, ovogodišnja Revija malih književnosti u Booksi mogla bi ponuditi dosta odgovora, i to iz usta onih koji grčku krizu svakodnevno proživljavaju.