PRIJEDLOG GRADONAČELNIKA

Zagrebačka Gradska skupština: Izvan snage hitna isplata novca za javne potrebe u kulturi

14.05.2020 u 17:38

Bionic
Reading

Gradska skupština u četvrtak je uz protivljenje oporbe prihvatila prijedlog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića o stavljanju izvan snage zaključka o hitnoj isplati novca za javne potrebe u kulturi te pokrivanju troškova najma i prostora za rad

Riječ je o stavljanju izvan snage zaključka koji je Gradska skupština po hitnom postupku donijela na sjednici 19. ožujka na prijedlog Kluba nezavisnih zastupnika.

U obrazloženju odluke stoji da je većim dijelom izvršena već u trenutku donošenja tog zaključka.

Do danas je, ističe se, gotovo u cijelosti izvršena tražena isplata za sve subjekte u kulturi svih preostalih odobrenih programskih financijskih sredstava na Natječaju za javne potrebe u kulturi za 2019., što je trebalo biti učinjeno do 31. prosinca 2019., kao i da se javnim ustanovama u kulturi isplate i sva financijska sredstva za materijalne troškove za 2019.

Vezano uz zahtjev da se tim ustanovama u roku od 20 dana od donošenja zaključka isplate programska financijska sredstva za prvi kvartal 2020. te materijalni troškovi zaključno s ožujkom 2020., u Gradu napominju da je u trenutku donošenja zaključka "bila izvršena isplata materijalnih troškova" za 12., 1. i 2. mjesec.

Isplata programskih financijskih sredstava ustanovama u kulturi za prvi kvartal 2020. je u pripremi, kao i materijalni troškovi za treći mjesec, navode u Gradu.

Ističu i kako isplatu vezanu uz Program javnih potreba u kulturi, koji se donosi temeljem Javnog poziva i prijave za predlaganje programa javnih potreba u kulturi grada za 2020., nije bilo moguće izvršiti uslijed posebnih okolnosti pandemije i procedure sklapanja ugovora, te kasnije potresa i privremene obustave izvršenja gradskog proračuna za 2020.

Vezano za korištenje gradskih poslovnih prostora, u Gradu ističu kako se zaključkom gradonačelnika Bandića od 8. travnja sve udruge i druge organizacije civilnog društva, koje koriste gradske prostore temeljem ugovora sklopljenih s Gradom, oslobađaju obveze plaćanja zakupnine.

Riječ je, dodaju, o naknadama za korištenje prostora od 1. travnja do 30. lipnja zbog nemogućnosti, odnosno znatno otežanog korištenja prostora zbog propisanih mjera Stožera civilne zaštite RH i potresa te je navedeni zaključak u cijelosti knjigovodstveno proveden.

U slučaju potrebe za nastavkom ublažavanja negativnih posljedica uzrokovanih koronavirusom na rad udruga te nemogućnosti korištenja poslovnog prostora jer je utvrđen neuporabljivim ili privremeno neuporabljivim zbog potresa, navedeni rok se može produžiti.

Torjanac: Nezapamćen udar na kulturu Zagreba

Odluku je na Facebooku komentirao nezavisni zastupnik u Gradskoj skupštini Marko Torjanac navodeći da su ‘Bandić i HDZ izvršili nezapamćen udar na kulturu Grada Zagreba’.

‘Nikada u povijesti kulturi Zagreba nisu uskraćena programska sredstva. HDZ se ovom odlukom crnim slovima upisao u kulturu Grada Zagreba, a Plenković se pokazao lažljivcem ili osobom koja nema kontrolu nad gradskim HDZ-om’, poručio je Torjanac dodajući:

'Ovim su suspendirane sve isplate u kulturi osim onih par selektivno potpisanih ugovora koji su poslani pojedincima kako bi podijelili pa tako vladali. Nadam se da kolege koji su dobili ugovore neće prihvatiti ta sredstva i da će tako pokazati i solidarnost prema ostalima i stav prema ovom udaru na kulturu i stav prema ovoj manipulaciji.'