PROBLEM OSTAJE

Grad spasio tri ustanove – HDLU, Histrione i ZPC

08.05.2012 u 20:23

Bionic
Reading

Upitno je kako će dalje djelovati umjetnički atelijeri, Medika i drugi najmoprimci

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika ipak se neće iseliti iz Meštrovićeva paviljona, no neće ni plaćati 44 tisuće kuna najma Gradu, kao što je najavljeno. Milan Bandić odlučio je da će Grad subvencionirati razliku u cijeni najma jer je HDLU od posebnog značaja za domaću kulturu.

Subvencija od 90 posto

Umjesto 15 kuna po četvornome metru, HDLU će i dalje plaćati dvije, kao i dosad, a razliku će namiriti gradski Ured za obrazovanje, kulturu i sport, pa će Grad sam sebi (?!) godišnje uplaćivati pola milijuna kuna.

Subvencije slijede i Histrionima te Zagrebačkome plesnom centru. Problem najma za umjetnike koji se koriste gradskim prostorima i dalje je otvoren.

'Grad je određivao kriterije kad je prostore davao u najam. Red treba uvesti, ali pitanje je na koji način', rekla je Gaella Gottwald, ravnateljica HDLU-a.

Najavila je da online peticiju za spas HDLU-a neće ugasiti. No, što će biti s ostalim udrugama koje se koriste gradskim prostorom? Iz Medike, koja okuplja 20-ak udruga, najavljuju prosvjed za 19. svibnja na Cvjetnom trgu jer im je najam povećan 300 posto.

Retrogradna naplata

'Prošli smo tjedan dobili obavijest da retrogradno moramo platiti 37 tisuća kuna od 1. veljače iako smo sve vrijeme uredno plaćali mjesečni najam od 4.200 kuna. Ne znamo što ćemo dalje', rekla nam je Sanja Burlović uime Attacka.

U Gradu jučer nisu znali reći koliko od 498 prostora koji se daju u najam koriste udruge iz kulture.