400. OBLJETNICA SMRTI

Grad Šibenik postavio spomen ploču na rodnu kuću Fausta Vrančića

23.01.2017 u 13:18

Bionic
Reading

U povodu obilježavanja 400. obljetnice smrti Fausta Vrančića (1551.-1617.) hrvatskog povjesničara, jezikoslovca, izumitelja, diplomata, inženjera, svećenika i biskupa, Grad Šibenik je postavio Spomen ploču na njegovoj rodnoj kući u Šibeniku

Kako je tom prigodom istaknuo zamjenik šibenskog gradonačelnika Danijel Mileta, Faust Vrančić zasigurno je jedan od najpoznatijih Šibenčana iz vremena renesanse koji je svojim izumima te radom na polju jezikoslovlja i povijesti ostavio trag na svjetskoj razini. Spomen - ploča koju je Grad dao izraditi i postaviti, nastavio je Mileta, podsjetnik je da je Faust živio upravo u Šibenika te da ga ispred svih epiteta krasi onaj da je Šibenčanin.

Vrančić je rođen 1551. godine u Šibeniku, a umro je 1617. godine u Mlecima, dok je njegovo tijelo pokopano u crkvi sv. Marije od Milosti na otoku Prviću, gdje je bio obiteljski ljetnikovac Vrančićevih.

Obrazovao se u Požunu, kod strica Antuna Vrančića, potom je u Padovi studirao filozofiju i pravo. Od njegovih brojnih djela najznačajniji su: 'Rječnik pet najodličnijih europskih jezika, latinskoga, talijanskoga, njemačkoga, dalmatinskoga i ugarskoga' tiskan 1595.; potom „ Machinae novae“- 'Novi strojevi Fausta Vrančića', knjiga tiskana 1595.g., s crtežima vlastitih i tuđih izuma koje prate i opis samih izuma, ' Život nekoliko izabranih divic', itd.

Zadnjih desetljeća Faust Vrančić postaje sve više predmet istraživanja. Medaljon s njegovim likom ugrađen je na rektorski lanac Sveučilišta u Zagrebu 1969., dok je 1992. Hrvatski sabor ustanovio i Državnu nagradu tehničke kulture Faust Vrančić. Godine 1993. postavljeno je Vrančićevo poprsje u Parku skulptura velikana hrvatskog prirodoslovlja i tehnike u Tehničkom muzeju u Zagrebu. U čast ovom velikanu održava se i godišnja manifestacija 'Kreativni dani Fausta Vrančića' u okviru Memorijalnog centra Faust Vrančić na otoku Prviću, rekao je Vilijam Lakić, ravnatelj Gradske knjižnice Juraj Šižgorić.

Video zapisom Faustovih dostignuća, koja uključuju i prikaz konstrukcije padobrana 'Homo volans' ( leteći čovjek), Grad Šibenik se prošle godine predstavio i u europskoj prijestolnici Bruxellesu u povodu 950 godina od prvog spomena grada Šibenika.