S ciljem daljnjeg razvoja

Grad Rijeka dodijelio potpore za poticanje književnog stvaralaštva

24.04.2020 u 15:46

Bionic
Reading

Grad Rijeka je sedmu godinu za redom dodijelio potpore za poticanje književnog stvaralaštva književnicima i to jednu polugodišnju i dvije tromjesečne, doznaje se iz Grada Rijeke

Polugodišnja potpora u iznosu od 30 tisuća kuna dodijeljena je Dori Šustić, a dvije tromjesečne po 15 tisuća kuna Nenadu Stojkoviću i Franji Deranji.

Zainteresirani književnici mogli su se prijaviti na javni natječaj tijekom veljače. Odluke o dobitnicima potpora donijelo je Kulturno vijeće za književnu djelatnost u sastavu Alica Kolarić, Darija Žilić i Vanesa Begić u skladu s utvrđenim kriterijima. Vrednovala se kvaliteta oglednog rukopisa, koncept djela, profesionalne reference autora, značaj programa za grad Rijeku te potpisan ugovor s nakladnikom.

Ako autori pristanu, rukopis će biti dostupan čitateljima u elektroničkom obliku na web stranici Gradske knjižnice Rijeka. To bi omogućilo autoru rukopisa dobivanje povratne informacije od čitatelja, povezivanje s čitateljima, moguće unapređenje rukopisa, kao i stvaranje čitateljske baze za distribuciju djela kada rukopis bude objavljen, navedeno je.

S ciljem daljnjeg razvoja riječkog književnog stvaralaštva, Grad Rijeka je 2014. godine pokrenuo projekt dodjele potpora. Do sad je, uključujući i autore koji su postali stipendisti u 2020. godini, potporu za književno stvaralaštvo dobilo 24 autora koji djeluju na riječkog književnoj sceni.