KAZALIŠTE U DEBELOM MINUSU

Grad Osijek ne prihvaća izvješće o poslovanju osječkoga HNK-a

10.07.2009 u 16:02

Bionic
Reading

Kolegij osječkog gradonačelnika Krešimira Bubala nije prihvatio izvješće o poslovanju osječkoga Hrvatskog narodnoga kazališta (HNK) u prošloj godini zbog lošeg financijskog poslovanja

Intendanta ove kazališne kuće Vlahu Ljutića još je u bivšem sazivu zbog nagomilanih dugova dužnosti razriješila osječko-baranjska Županijska skupština, kao drugi suosnivač, te za v.d. intendanta imenovala Božidara Šnajdera, ali odluka nije mogla stupiti na snagu budući da tadašnja gradska vlast, na čelu s HSP-om, nije dala suglasnost na takvu odluku, smatrajući da se radi o politički motiviranoj smjeni.

Na kolegiju Šnajder je izvijestio kako su se loši financijski trendovi nastavili i u ovoj godini jer, kako tvrdi, gubitak osječkoga HNK-a u prvih šest mjeseci 2009. iznosi više od 2 milijuna kuna, dok je u cijeloj prošloj godini iznosio 1,8 milijuna kuna, a gotovo sva predviđena sredstva za ostvarivanje programa u ovoj godini utrošena su u prvom polugodišnjem razdoblju.

Budući da je intendant Ljutić nakon nedavnih lokalnih izbora podnio zahtjev da ga se razriješi dužnosti, gradonačelnik Bubalo ocijenio je kako je riječ o zakašnjelom potezu, dodavši da o stanju u tome kazalištu govori i podatak da nije realiziran ni predviđeni program za prošlu godinu.

Kazao je kako je sa Županijom usklađen financijski plan HNK-a u iduće četiri godine te da će, temeljem tih aktivnosti, uskoro biti raspisan natječaj za izbor novoga intendanta.

Službeno razrješenje intendanta Ljutića očekuje se na idućoj sjednici osječkoga Gradskoga vijeća 21. srpnja koje, kao predstavnik drugog osnivača - grada Osijeka, treba potvrditi odluku, koju je već ranije donijela Županijska skupština.

Komentirajući stanje u gradskom proračunu, gradonačelnik Bubalo kazao je kako se on ne puni predviđenom dinamikom te da se njegovo stabiliziranje očekuje potkraj godine. Sve proračunske korisnike Bubalo je pozvao na štedljivost i preispitivanje troškova, ocijenivši kako se iduće godine trebaju pripremiti na manja izdvajanja jer je, kazao je, teško očekivati da će gradski proračun u postojećim gospodarskim okolnostima moći ostati u istim financijskim okvirima.