LOŠE KRITIKE ZA EISENMANA

Grad kulture nazvan velikim bijelim slonom

14.01.2011 u 11:30

Bionic
Reading

Milijunska građevina najavljivana kao atrakcija za poklonike suvremene arhitekture otvorena je u Španjolskoj, ali je umjesto pohvala nazvana tek 'velikim bijelim slonom'

Novi Grad kulture u Santiagu de Composteli nastao je prema ideji američkog arhitekta Petera Eisenmana, a za realizaciju projekta potrošeno je 400 milijuna eura. Osnovna Eisenmanova zamisao bila je stvoriti građevinu koja će izgledati kao da izranja iz tla i španjolskim, kao i umjetnicima iz ranih krajeva svijeta pružiti prostor za djelovanje i razmjenjivanje ideja.

Unatoč realizaciji projekta koja traje više od jednog desetljeća te golemom budžetu i velikim očekivanjima, većina promatrača ocijenila je kompleks od šest zgrada tek kao spomenik taštini bivšeg premijera pokrajine Manuela Frage. Zdanje je nazivano i 'veliki bijeli slon' te 'groblje novca', prenosi Guardian.co.uk.

Svečano otvorenje knjižnice i arhiva novina održano je jučer, dok će u skorije vrijeme biti otvoreno i veliko kazalište koje će primati dvije tisuće posjetitelja, povijesni muzej i međunarodni umjetnički centar. U šestoj zgradi boravit će zaposlenici golemog umjetničkog kompleksa, kao i gostujući umjetnici.

Unatoč dugo očekivanom otvorenju, veću naklonost javnosti izazvao je mnogo manji kulturni centar 103-godišnjeg brazilskog arhitekta Oscara Niemeyera, koji će uskoro biti otvoren u Avilésu.