POVJERENSTVO ZA PALAČU

Grad i konzervatori opet zaobilaze javnost

12.10.2011 u 10:04

Bionic
Reading

Grad Split je nedavno pozvao samo registrirane udruge da sudjeluju u radu Povjerenstva za izradu nacrta prijedloga planova za upravljanje jezgrom i Dioklecijanovim podrumima. Podsjetimo da je navedeni nacrt već bio poslan na doradu u Gradskom vijeću

Autor tog kontroverznog i skupo plaćenog prijedloga nacrta je Izraelac Giora Solar, a najveća zamjerka tom prijedlogu je bilo isključivanje javnosti u pripremi i odlučivanju. Isto tako, može se ustvrditi sa sigurnošću da Solar zapravo nije bio dovoljno upoznat s realnom situacijom na terenu i dokument je uopćen i neodređen.

Poziv Grada opet isključuje nezavisne pojedince stručnjake, kao i Građansku inicijativu koja je bila i jedan od kritičara prijedloga. Inzistiranje Grada na suradnji samo s institucijama, konzervatorima i registriranim udrugama bi još bila i razumljiva da je primjerice pozvan kotar Grad. No kotar Grad koji bi trebao zastupati interese stanovnika povijesne jezgre isto tako nije pozvan. A problemi stanovnika najstarijeg dijela Splita su itekako opipljivi i realni.

Dio tih problema je ovih dana saslušala i sakupila vlasnica poslovnog prostora na Peristilu i stanovnica kotara Grad Ana Perajica koja se upustila u utrku s vremenom u pokušaju da registrira udrugu građana koja bi zastupala interese direktno zainteresirane skupine stanovnika centra Splita.

Porazgovarali smo s Anom Perajicom, vlasnicom foto-radnje koja je doktorirala na temu fotografije i ona nam je rekla da sad više nema vremena da registrira udrugu. 'Na ovaj očajnički pokušaj sam se odlučila nakon što sam saznala da čak ni kotar Grad nije uključen u odlučivanje o povijesnoj jezgri. Naši problemi nisu teoretske naravi, mi plaćamo poreze, prireze i pričuve, a nemamo elementarne uvjete za život i poslovanje. Nakon što sam preko Fejsa pozvala ljude da nešto napravimo, moja radnja se pretvorila u ispovjedaonicu naših problema u kojoj su se izredali brojni građani, stanovnici Geta. Konzervatori ne razumiju da unutar spomeničke baštine žive ljudi kojima primjerice treba kvalitetna kanalizacija ili kabelska televizija', informirala nas je Perajica.

Prema riječima Mirka Petrića, jednog od oštrijih kritičara Solarovog plana, opet konzervatori vode glavnu riječ. Petrić je i autor zanimljive sintagme 'konzervatorski neoliberalizam', kojom definira njihovo djelovanje u povijesnoj jezgri Splita. On je izrazio sumnju u transparentan rad Povjerenstva i zaključuje: 'Konzervatori očito ne razumiju da je osim kulturnih spomenika unutar palače i povijesne jezgre najvredniji element sam život i građani na tom prostoru.'

Kako će izgledati Povjerenstvo za izradu nacrta prijedloga planova za upravljanje jezgrom i Dioklecijanovim podrumima i tko će sve biti uključen u rad, vidjet ćemo u narednih nekoliko dana, ali ne treba sumnjati da se građanske inicijative, stanovnici jezgre i neovisni stručnjaci neće tako lako dati isključiti iz igre. Naznaka toga je i podatak da je dogradonačelnica Splita Anđelka Visković ipak ovih dana kontaktirala Građansku inicijativu koja čeka završetak postupka registracije. O tome nas je informirao Boran Vrandečić koji napominje da su oni kao inicijativa zapravo bili prisiljeni pokrenuti postupak registracije da bi bili prihvaćeni kao ravnopravni partner u Povjerenstvu za izradu nacrta. Hoće li i kotar Grad biti pozvan kao ravnopravni partner, ne znamo, kao što ne znamo po kojem institucionalnom kriteriju je navedeni kotar i zaobiđen.