NA SVEČANOM MIMOHODU

Grabar-Kitarović: 'Đakovački vezovi' čuvaju kulturnu tradiciju i narodnu baštinu

07.07.2019 u 15:50

Bionic
Reading

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u nedjelju je nazočila središnjem programu 53. 'Đakovačkih vezova', a sudionicima i organizatorima te tradicionalne manifestacije izvornog narodnog folklora zahvalila je na dugogodišnjem održavanju hrvatske kulturne tradicije i narodne baštine

Predsjednica je u Đakovu bila na svečanom mimohodu sudionika 'Đakovačkih vezova' središtem grada, u kojem je sudjelovala 61 folkorna skupina iz Hrvatske i inozemstva, i na svetoj misi u đakovačkoj katedrali Sv. Petra, a potom se u nadbiskupijskom Uredu sastala s đakovačko-osječkim nadbiskupom msgr. Đurom Hranićem i lokalnim dužnosnicima.

Upitana za impresije o priredbi predsjednica Grabar-Kitarović rekla je da su 'Đakovački vezovi' prekrasni.

'Toliko godina održavati kulturnu tradiciju i narodnu baštinu, to je za svaku pohvalu. Uživala sam u svakoj folklornoj skupini, bilo je vrlo veselo, i tako bi i trebalo biti. Zahvaljujem svim stanovnicima Đakova i svim sudionicima 'Đakovačkih vezova', na kojima se okupilo oko 30 tisuća ljudi, na iznimno srdačnom dočeku i prekrasnoj atmosferi', poručila je Grabar-Kitarović.

  • +28
Svečana povorka povodom završetka 53. Đakovačkih vezova Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Uz predsjednicu Grabar-Kitarović svečanom mimohodu nazočili su i predstavnici županijske i đakovačke gradske vlasti, brojni Đakovčani i posjetitelji.

Na novinarski upit hoće li večeras ostati u Đakovu na koncertu predsjedničkog kandidata Miroslava Škore predsjednica je odgovorila kako 'nema pojma da je večeras koncert gospodina Škore'. Svoj posjet Đakovu predsjednica Grabar-Kitarović završila je obilaskom Državne ergele lipicanaca. Manifestacija 'Đakovački vezovi', koja se održavala od 21. lipnja, bit će završena u nedjelju navečer, izborom najljepših narodnih nošnji.

  • +7
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović obišla Državnu ergelu Đakovo Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL