POLEMIKA MESIĆ-OSMANOVIĆ

'Gospođo Osmanović, vi ste šutjeli na političke odluke u Splitu'

Bionic
Reading

Ministar kulture Jasen Mesić odgovorio je na otvoreno pismo ravnateljici baleta HNK Split Almiri Osmanović, koja ga je napala zbog nepotvrđivanja Duška Mucala na mjesto intendanta splitskog HNK

'Šutjeli ste kada je smijenjeno Kazališno vijeće. Šutjeli ste i prigodom postavljanja novog ravnatelja u Galeriji umjetnina Split. Šutjeli ste u nizu drugih situacija koje su relevantne za kulturni život grada Splita. Uvjeren sam da to nije bilo zbog Vaše nekompetencije, nego isključivo zbog očuvanja vlastitih interesa', napisao je ministar Mesić u pismu objavljenom u Slobodnoj Dalmaciji te dodao da bi možda bolje razumjela kada bi baletni program u njenom izboru bio naprasno skinut s repertoara.

'Možda biste onda reagirali jer bi bio direktno dotaknut Vaš interes, što u ostalim prilikama niste učinili', ističe Mesić i dodaje da ga čudi politizacija od osoba koje su pristale sudjelovati u izradi programa koji potpisuje netko drugi, dovodeći time izbor intendanta u potpuno apsurdnu situaciju.

'To nas može navesti na zaključak da kandidat za intendanta uopće nije pisao svoj program, što je u suprotnosti s onim u što nas gospodin Mucalo ustrajno uvjerava. Naravno da to dodatno pod sumnju dovodi kredibilitet kandidata za intendanta koji program potpisuje, za njega odgovara i garantira njegovu provedbu. Podsjećam da se ovdje ne radi o potvrđivanju ravnatelja baleta, drame ili opere, nego o potvrđivanju kandidata za intendanta. Što se tiče stručnog obrazloženja programa, naravno da kao ministar u potpunosti podupirem rad i mišljenje Vijeća i želim istaknuti da za odluku koja je donesena snosim punu moralnu i zakonsku odgovornost', zaključuje Mesić koji je drugi ministar kulture RH koji je odbio potvrditi Mucala, a u svom obraćanju stao je u obranu i svog prethodnika Bože Biškupića kojeg Osmanović također proziva.