HNK IVANA PL. ZAJCA

'Gorski divovi': Glumci pet europskih kazališta kuhaju za vas u Rijeci

02.03.2018 u 14:59

Bionic
Reading

Glumci nove višejezične i transnacionale predstave HNK Ivana pl. Zajca u režiji Paola Magellija 'Gorski divovi' nakon premijere 2. ožujka, u konobi Fiume na glavnoj riječkoj tržnici 4. ožujka kuhaju svoja nacionalna jela - talijanska, mađarska, albanska, slovenska i njemačka, a sve pod vodstvom masterchefice Srđane Jevtić

Za sve posjetitelje Konobe Fiume 4. ožujka od 10 do 13 sati kuhaju Valentina Banci, Mirko Soldano, Anikó Kiss, Giuseppe Nicodemo, Daniel Dan Malalan, Xhevdet Jashari, Mauro Malinverno, Boris Kučov, Fisnik Zeqiri, Doroteja Nadrah, Richard Hladik, Silvia Török i Ivna Bruck.

Ansambl je to nove predstave 'Gorski divovi', koja premijeru ima 2. ožujka, a koja je nastala u sklopu projekta (Re)discovering Europe. Nositelj je Talijanska drama HNK Ivana pl. Zajca u suradnji s EPK - Rijeka 2020, a koproduciraju je još četiri europska kazališta nacionalnih manjina (Njemačko kazalište iz Temišvara, Slovensko stalno gledališče iz Trsta, Nacionalno institucionalno albansko kazalište iz Skopja i Mađarsko kazalište iz Subotice).

Na projektu '(Re)discovering Europe' udružili su se Paolo Magelli, kao redatelj predstave prema tekstu Luigija Pirandella, te Oliver Frljić. Performativna kuhinja segment je u kojemu će glumci pet ansambala nacionalnih manjina uključenih u predstavu u gradovima u kojima se 'Gorski divovi' pripremaju i izvode (Rijeka, Temišvar, Trst, Skopje i Subotica) za lokalnu zajednicu kuhati autohtona jela svoje kulture. Kuhanje se izvodi uživo, u raznim javnim prostorima, a za početnu točku izabrana je Konoba Fiume, koja se nalazi u srcu riječke tržnice.

ReDiscovering Europe Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HNK Ivan pl. Zajc

U kuhanje je aktivno uključena publika, tako da cijeli projekt ima i edukativnu dimenziju u smislu mogućnosti međusobnog upoznavanja različitih kultura, ali i učenja pripreme pojedinih nacionalnih jela. Kulinarska sesija završava zajedničkim objedom glumaca i publike.

'Performativna kuhinja kreće od kuhanja kao neinvazivne reprezetacije pojedine kulture. Kuhinje često pomiruju razlike i napetosti koje postoje u polju političke reprezentacije. U njima se bez problema miješa i koegzistira ono što je u političkoj sferi odvojeno i suprotstavljeno. Zbog svega toga, kuhanje se čini kao savršen prostor interkulturalnog dijaloga - jedna vrsta dodatka višejezičnoj i transnacionalnoj predstavi 'Gorski divovi', u kojem se afirmira uvažavanje i prožimanje različitosti', navodi se u najavi projekta koji je sufinanciran iz sredstava Europske unije, programa Creative Europe Culture.