AUSTRIJSKI FILOZOF

Gorljivi kritičar političke korektnosti Robert Pfaller gost Filozofskog teatra

07.02.2019 u 10:03

Bionic
Reading

Novi gost Filozofskoga teatra u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu 10. veljače bit će istaknuti austrijski filozof Robert Pfaller, koji će održati predavanje pod nazivom 'Jezik odraslih (+18)' u kojemu se bavi pitanjem političke korektnosti u svakodnevnom govoru i utjecajem novog puritanizma na moć kritičkoga mišljenja

Austrijski filozof i teoretičar psihoanalize Robert Pfaller objavio je desetak knjiga, među kojima se ističu 'Interpasivnost. Studija o delegiranom uživanju', 'Iluzije drugih', 'Za što se isplati živjeti', 'Drugi svjetovi' te 'Jezik odraslih'. Predaje filozofiju i kulturološke studije na Umjetničkom fakultetu u Linzu.

Gorljivi je kritičar političke korektnosti i tzv. politike identiteta, smatrajući da novi puritanizam, koji se očituje od seksa pa do zabrane pušenja, ne samo da ukida moć kritičkog mišljenja, već ujedno ograničava i slobode ponašanja te na neki način infantilizira javnost.

'Kad je letio iz Amsterdama za SAD, austrijski je filozof htio gledati film 'Ljubav' Michaela Hanekea, ali prije nego što je film počeo, na ekran je stiglo upozorenje da film sadrži jezik odraslih i da bi mogao povrijediti njegove osjećaje. Kakav je to svijet, pomislio je tada Robert Pfaller, u kojem se čak i odrasle upozorava na jezik odraslih', stoji u najavi.

'Odgovor se nalazi u njegovoj najnovijoj knjizi 'Jezik odraslih', o njegovu nestajanju iz politike i kulture koja je izazvala brojne polemike diljem Europe, a o kojoj će biti riječi u novom izdanju Filozofskoga teatra', dodaje se.

Uz sve veću rasprostranjenost tzv. upozorenja na opasan sadržaj (trigger warning) i sigurnih prostora (safe spaces) ne samo na američkim fakultetima već i u Europi, kao i uz novi zamah političke korektnosti u svim sferama života, upravo je Pfallerovo gostovanje u HNK prilika da se i domaća publika upozna s kritičkom kulturologijom i primjenom teorije psihoanalize i filozofije na svakodnevni govor i ideologiju koju najčešće ne primjećujemo.

Filozofski teatar uređuje i vodi Srećko Horvat.