VELIKI GUBITAK

Gordan Jandroković izrazio sućut obitelji Zlatka Stahuljaka

21.06.2021 u 16:55

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković izrazio je u ponedjeljak sućut obitelji glazbenog pedagoga, violinista i diplomata Zlatka Stahuljaka

'Poštovana obitelji, u ime Hrvatskoga sabora te osobno, primite izraze duboke sućuti i iskrenog suosjećanja u povodu smrti profesora Zlatka Stahuljaka', stoji u Jandrokovićevoj poruci obitelji.

Naglasio je kako je Stahuljak bio istaknuti hrvatski glazbeni pedagog, violinist, glazbeni pisac te diplomat iz obitelji koja je dala šesnaest glazbenika.

'Svoju bogatu glazbenu karijeru gradio je u Zagrebačkoj filharmoniji kao solo violist i u HNK Zagreb gdje je nastupao u orkestru Opere, bio njen direktor te intendant HNK Zagreb. Nastupao je solistički s brojnim orkestrima u Hrvatskoj i inozemstvu. U svom profesorskom djelovanju predavao je violu i komornu glazbu na brojnim glazbenim školama i Muzičkim akademijama te držao brojna predavanja i majstorske tečajeve. Bio je utemeljitelj i organizacijski predsjednik Međunarodnog violinističkog natjecanja Vaclav Huml te član ocjenjivačkih sudova na brojnim međunarodnim natjecanjima. Objavio je i veliki broj publicističkih radova, glazbenih osvrta te stručnih radova', navodi se u priopćenju.

Stahuljak, osim u glazbi, ostavio je trag i kao prvi hrvatski veleposlanik u Čehoslovačkoj i Češkoj te je ujedno bio i prvi predsjednik Hrvatskog-češkog društva.

Stahulja je za svoje zasluge nagrađen i odlikovanjem Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića te nagradu za 40 godina utemeljenja Međunarodnog violinističkog natjecanja Vaclav Huml.

'U svom višedesetljetnom djelovanju profesor Stahuljak dao je izniman doprinos razvoju hrvatske glazbe i glazbene pedagogije. Primite još jednom, poštovana obitelji Stahuljak, iskaze duboke sućuti', navodi se u priopćenju.