POEZIJA

Goranovo proljeće od Zagreba i Rijeke do Lukovdola

19.03.2012 u 13:57

Bionic
Reading

Ovogodišnje 49. Goranovo proljeće počinje 20. ožujka u Zagrebu, nakon čega se seli u pjesnikov rodni Lukovdol te se 22. ožujka vraća u Studentski centar, zaključujući manifestaciju čitanjem poezije

Budući da je Ivan Goran Kovačić za života bio jedan od najvitalnijih hrvatskih pjesnika, odgovarajuća mladost i entuzijazam vraća se i manifestaciji Goranovo proljeće, koja će u tri dana imati pjesnička čitanja i druženja u Zagrebu, Rijeci i Lukovdolu.

Pjesnik Ivica Prtenjača, predsjednik organizacijskog odbora, najavljuje mnoga gostovanja iz inozemstva: 'Zemlja partner je Rumunjska, iz nje nam dolazi sjajna postava mlađih pjesnika: Gabriel Daliş, Andrei Dósa, Claudiu Komartin, a međunarodnu ekipu pojačavaju još i Katalin Ladik iz Mađarske, Aleš Debeljek iz Slovenije, Lukasz Szopa iz Poljske te gosti iz Turske i Srbije. Poseban gost Proljeća je pjesnik, performer i plesač iz Kenije Christopher Okemwa.

U programima 49. Goranovog proljeća sudjeluje i šesnaest hrvatskih pjesnika, a u ceremoniji u Lukovdolu dodijelit će se i nagrade: Davor Ivankovac je istaknut kao obećavajući mladi pjesnik, a Stjepan Gulin dobitnik je Goranova vijenca za sveukupan pjesnički doprinos.

Tu je i nagrađivanje najboljih literarnih rukopisa učenika osnovnih i srednjih škola, a ove godine poseban književni dar pokazali su Matea Magdić, Lana Sušec, Ivana Mance, Ana Smajo, Mateja Tutiš i Ivona Birošević.

Pjesnička reprezentacija Goranovog proljeća nastupat će i u kultnom riječkom klubu Pallach, kao i na Učiteljskom fakultetu u Rijeci.