'TANHOFERU I BABAJI'

Goran Trbuljak oprašta se od ADU izložbom koju je posvetio svojim profesorima

28.09.2018 u 15:20

Bionic
Reading

Jedan od najznačajnijih hrvatskih likovnih umjetnika i filmskih snimatelja Goran Trbuljak 1. listopada u ADU Galeriji f8 u Zagrebu otvara izložbu 'Tanhoferu i Babaji', koja je njegova oproštajna i posvećena, kako kaže u najavi, profesorima koji su ga ovdje i doveli

Goran Trbuljak nakon 30 godina rada na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu odlazi u mirovinu, a od studenata i kolega oprašta se izložbom koju, kako kaže u najavi, nerado naziva oproštajnom.

'Radije bih izložbu posvetio Tanhoferu i Babaji, mojim profesorima koji su me i doveli ovdje. Kao što su oni gledali kroz prste na sve moje greške, prvo one studentske, a onda i profesionalne, tako i ja sad molim svoje 'samouke studente' da i oni učine isto. Neki sensei je rekao 'Kao da samo loši učenici postaju profesori dok dobri učenici i dalje su dobri učenici'. Rečenica koja mi se učinila intuitivno podesnom za ovaj tekst, ne cilja naravno ni na koga drugog osim na mene samoga, a možda će mi ova izložba i njen povod, pomoći da je bolje razumijem i malo zažalim što njen punI smisao nisam dokučio ranije', poručuje Trbuljak.

Na izložbi će prikazati jedan fotografski i jedan filmski rad.

'Panoramskom fotografijom mrtve prirode, iz serije 'Skica za skulpturu', autor prikazuje uskoro nestajuće alate za nastavu i profesiju, a eksperimentalnim filmom '3+3=7' postupak superponiranja njegovih ranije nastalih eksperimentalnih i animiranih filmova. Tim postupkom nastaje novi film koji gledateljima daje mogućnost izbora i osobnog čitanja naracije', stoji u najavi.

  • +10
Goran Trbuljak Izvor: Promo fotografije / Autor: Factum

Goran Trbuljak rođen je u Varaždinu 1948. Snimatelj je, redatelj, likovni umjetnik i sveučilišni nastavnik. Studirao je na Likovnoj akademiji u Zagrebu gdje je 1972. godine diplomirao na grafičkom odsjeku, a 1980. diplomira na tadašnjoj Akademiji za film, kazalište i TV (danas ADU) na Odsjeku snimanja. Od 1988. godine stalno djeluje kao profesor na toj visokoškolskoj ustanovi. Osim profesionalnog bavljenja filmom i umjetničkom djelatnošću na području likovnih umjetnosti, fotografije i videa, radio je i kao grafički urednik i urednik fotografije u raznim časopisima u kojima je povremeno pisao i piše o fotografiji, filmu i slikarstvu.

Njegova izložba 'Tanhoferu i Babaji' bit će otvorena do 20. listopada.