TEŠKE KRITIKE

Goldstein: Sedlarov film 'Jasenovac - istina' pun je poluistina, laži i falsifikata

05.04.2016 u 13:25

  • +9

Premijera filma Jakova Sedlara 'Jasenovac - istina'

Izvor: Pixsell / Autor: Anto Magzan

Bionic
Reading

Političar i publicist Slavko Goldstein nakon premijere filma 'Jasenovac - istina' Jakova Sedlara vrlo oštro za tportal je prokomentirao njegov dokumentarac za koji kaže da je huškački

U ponedjeljak navečer u Kinu Europa u Zagrebu održana je hrvatska premijera novog filma Jakova Sedlara naslovljenog 'Jasenovac - istina' koji je svjetsku premijeru imao nedavno u Tel Avivu. U Zagrebu su među brojim uzvanicima bili ministar kulture Zlatko Hasanbegović, veleposlanica Izraela u Hrvatskoj Zina Kalay Kleitman, publicist Slavko Goldstein, novinar Drago Pilsel, političari Ante Kovačević i Zlatko Tomac te drugi. Scenarij za film pisao je Hrvoje Hitrec, a tekst čitaju Dragan Despot i Sanja Marin.

Što se događalo u ustaškom logoru Jasenovac, tema je ovog Sedlarova dokumentarca, a već dan nakon domaće premijere, tretman te teme izaziva oštre reakcije.

'Film Jakova Sedlara 'Jasenovac - istina’ pun je poluistina, laži i falsifikata', kazao je kratko i oštro političar, publicist i nakladnik Slavko Goldstein koji je bio u ponedjeljak navečer na zagrebačkoj premijeri u Kinu Europa. Sedlarove teze zasnivaju se, kaže Goldstein, na knjizi ‘Jasenovački logori - istraživanja’ autora Vladimira Horvata Igora Vukića, Stipe Pilića i Blanke Matković koja je izdana lani. ‘Napisao sam polemičku knjigu protiv tih teza prije no što je izašao film i odgovor su i na taj film i spomenutu knjigu’, kazao je Goldstein kojem je Fraktura izdala knjigu ‘Tragika, mitomanija, istina – Jasenovac’ koju će predstaviti u petak, 8. travnja u zgradi Hrvatskog novinarskog društva, a uz njega će o knjizi govoriti Nataša Mataušić, Ivica Đikić i Seid Serdarević.

‘Nisu me iznenadile Sedlarove teze te laži i falsifikati jer ih je on već ranije plasirao. Iznenadio me kraj filma koji nije više laž i falsifikat nego je direktna optužnica protiv pojedinaca i tjeralica protiv prvenstveno novinara Ferala Viktora Ivančića, Borisa Dežulovića i Predraga Lucića, potom Josipa Manolića i Stipe Mesića, a navode se kao antihrvatski elementi koje treba počistiti’, kazao nam je u telefonskom razgovoru Slavko Goldstein. ‘U svakoj demokratskoj zemlji takva je tjeralica neodrživa i kažnjiva. Smatram da je dobar dio filma kažnjiv’, zaključio je u razgovoru za tportal.

Jasenovac - istina, film Jakova Sedlara

O Sedlarovu filmu izjasnio se i ministar kulture Zlatko Hasanbegović koji je u izjavi Večernjem listu kazao da su ovakvi filmovi korisni jer govore o brojnim tabu temama. 'To je najbolji put da se konačno rasvijetle brojna kontroverzna mjesta iz hrvatske povijesti. Cjelovitu istinu u svim aspektima nikada nećemo saznati do kraja, ali je ideal pokušati se njoj približiti koliko god je to moguće. Suočiti se trebamo sa svim mračnim stranama, ali u pozadini tog suočavanja uvijek mora biti samo istina', rekao je nakon projekcije ministar Hasanbegović.