GALERIJA ZVONIMIR

Godišnja izložba karikatura Hrvatskog društva karikaturista donosi 150 novih radova

13.10.2019 u 09:23

Bionic
Reading

Tradicionalna, godišnja izložba karikatura Hrvatskog društva karikaturista, koja se održava već 34 godine, predstavit će od 15. listopada u zagrebačkoj galeriji Zvonimir 150 recentnih radova članova tog društva

Predstavit će se hrvatski autori koji objavljuju karikature u dnevnom tisku i poznati su široj javnosti, ali i one koji objavljuju karikature u lokalnim listovima i dobivaju nagrade na međunarodnim festivalima karikature.

Izlaže četrdesetak karikaturista, među kojima su i Srećko Puntarić, Nik Titanik, Joško Marušić i drugi, a iz HDK-a najavljuju da će zaseban veći prostor ovogodišnje izložbe dobiti članice društva: Nataša Rašović, Ana Gezi, Mila Lončar i Zrinka Ostović.

Kako se napominje u najavi, izložbe karikatura imaju posebnu važnost posljednjih godina u kojima je karikatura gotovo potpuno i to sasvim neopravdano izgubila svoje mjesto u hrvatskim tiskanim medijima.

Kao dokaz da postoji veliki interes publike za karikaturu navode nedavnu izložbu Nika Titanika, koja je bila otvorena u prepunom muzeju Mimara.

Hrvatsko društvo karikaturista, osnovano 1985. godine, okuplja gotovo sve hrvatske karikaturiste s ciljem promicanja karikature u Hrvatskoj, kao i promicanja hrvatske karikature u svijetu.

Tijekom godine organizira izložbe u brojnim hrvatskim gradovima, a među najznačajnijima je međunarodni festival "Zagreb“ koji se ove godine održao 24. put.

Hrvatsku karikaturu redovito predstavlja i u inozemstvu, od 2011. HDK je gostovao u Norveškoj, Francuskoj, Turskoj, Austriji, Belgiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Izložba u MORH-ovoj galeriji "Zvonimir" bit će otvorena do 25. listopada. Prati je katalog koji će, osim sudionika, dobiti i posjetitelji otvorenja izložbe.