DOBIVA KNJIŽNICU U GVOZDU

Godina dana od Simine smrti

16.12.2009 u 10:01

Bionic
Reading

Godina dana prošla je otkako je, shrvan bolešću, preminuo Simo Mraović, pisac, novinar i bloger tportala

Posjetitelji tportala sigurno će se sjetiti Sime Mraovića zbog urnebesno zabavnih odgovora na pitanja čitateljica i čitatelja opterećenih ljubavnim problemima. Simo je četiri godine neumorno i s puno humora pisao blog Seks i simo i tamo, a neki od tekstova objavljeni su u zbirci 'Varaj me nježno' 2006. godine.

Jedna je to u nizu knjiga koje je Simo objavio. Počeo je objavljivati 1986, a njegova prva zbirka pjesama naslovljena je 'Sezona otrova'. Potom su uslijedile 'Rimljanima nedostaje milosti', 'Na zemlji je sjena', 'Između usana' i 'Laku noć Garbo'.

Godine 2002. objavljen mu je prvi roman, tzv. manjinski, 'Konstantin Bogobojazni', a zatim zbirke pjesama 'Gmünd' (2004) i 'Nula Nula' (2006) te posljednja zbirka priča 'Bajke za plažu' (2007). Do smrti je pisao roman 'Doktor Biblije' koji nije uspio završiti. Na temelju napisanog teksta izveden je ove jeseni u zagrebačkom HNK-u balet '(Samoća) Ipak je san' koreografkinje Ljiljane Gvozdenović.

Srpsko kulturno društvo Prosvjeta posmrtno je Simi Mraoviću dodijelilo nagradu 'Sava Mrkalj' za doprinos kulturi Srba u Hrvatskoj, a uskoro će u Gvozdu knjižnica dobiti njegovo ime.

Nakon Simine smrti ostalo je upražnjeno i mjesto voditelja nedjeljnog talk showa 'Kava i kolači' u Knjižnici Bogdana Ogrizovića. Naslijedio ga je pisac Ivica Prtenjača koji je nedavno održao večer posvećenu Simi, a tom su prilikom njegovi prijatelji čitali njegove pjesme.