NAPAD NA SRPSKOG GLUMCA

Glumio je Dražu Mihailovića, ne može igrati u Dubrovniku

09.03.2015 u 11:00

Bionic
Reading

Glumac Siniša Ružić usprotivio se nastupu Nebojše Glogovca na Dubrovačkim ljetnim igrama, a kao argument naveo činjenicu da je Glogovac glumio lik Draže Mihajlovića u seriji 'Ravna gora'

Programske odrednice ovogodišnjih, 66. u nizu, Dubrovačkih ljetnih igara bile su okosnica razgovora vođenog u subotu navečer na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, a priređenog kao nastavak promišljanja o budućnosti te poznate kulturne manifestacije koja se, rečeno je, kao i kultura općenito, nalazi u procjepu između pop i elitne kulture. Razgovor je počeo u siječnju ove godine u Dubrovniku, a u njegov zagrebački dio sudionike su uveli članovi novog umjetničkog vodstva Igara - intendant Mladen Tarbuk i njegovi pomoćnici za dramski i glazbeni program Mani Gotovac i Mladen Janjanin

Podvojenosti između Zagreba i Dubrovnika oko Igara ne smije biti, već se sva pitanja trebaju postavljati i rješavati dijaloški, uz što jasniju javnu komunikaciju, suglasni su svi članovi vodstva. Mani Gotovac se posebice zauzima za kritički dijalog, a voljela bi da dijalog bude i duhovit.

Ravna Gora

Intendant Tarbuk rekao je da je pozicija kulture danas vrlo nezahvalna jer se nalazi u procjepu između pop i elitističke kulture i smatra da se taj procjep potpuno 'preslikava' i na budućnost Dubrovačkih ljetnih igara te da će razgovori koji se vode biti na neki način 'lakmus papir' za smjer kojim će Igre 'krenuti' u budućnost.

Govor o dramskome programu koji je predložila Mani Gotovac počela je s glumcima koji će nastupiti ove godine na Igrama i istaknula kako će to biti glumci svih generacija od Pere Kvrgića , Špire Guberine, preko Rade Šerbedžije, Nebojše Glogovca i Jelene Miholjević do Mislava Čavajde do studenata glume.

Objasnila je da su glumci na prvom mjestu jer je post-moderna u kojoj su na toj poziciji bili redatelji iza nas, a danas su to mjesto preuzeli glumci. Za Gotovac ključno pitanje je kako privući mladu publiku u kazalište gdje se oni danas mogu, dodala je, brojiti na prste.

Njezina najava da će na Igrama nastupiti srbijanski glumca Nebojša Glogovca izazvala je reakciju glumca Siniše Ružića koji smatra da Glogovcu, iako je vrstan glumac, nije mjesto na Igrama. Jer, podsjetio je Ružić, Glogovac koji u ratnom serijalu "Ravna gora" tumači ulogu četničkoga vojvode Draže Mihailovića izjavio je kako je Mihailović bio "drag, sjetan i tužan čovjek koji je samo organizirao gerilu protiv fašista". Zato će, najavio je Ružić, biti i dalje protiv Glogovčeva dolaska u Dubrovnik.

Na njegov istup, Gotovac je odgovorila kako ju "uopće ne zanimaju politička pitanja jer je tema ovogodišnjih Igara ljubav".

Među ostalim, istaknula je da će ove godine počasni gost Dubrovačkih ljetnih igara biti francuski književnik i filozof Pascal Bruckner te da će jedna od premijernih dramskih naslova biti predstava "Elementarne čestice" prema istoimenoj knjizi francuskoga književnika Michella Houellebecqa.

Fani Muhoberac bila je dugogodišnja ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara, s kojima su odrastale i njezine kćeri-blizanke Vesna i Mira koje su se uključile u raspravu pa tako Vesna Muhoberac smatra da je danas Igrama potrebna vizionarska snaga, a njezina sestra Mira kako se prema dubrovačkoj publici, i hrvatskoj kulturi uopće, treba odnositi s dužnim poštovanjem, a ne kako se to danas čini s porugom i omalovažavanjem.