MIJENJA SE ZAKON

Glumci u sapunicama morat će obeštetiti kazališta

17.02.2012 u 09:54

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture najavilo je izmjene Zakona o kazalištu koje će spriječiti da glumci primaju plaću u matičnim kućama, a u to vrijeme snimaju serije i ne glume na pozornici kazališta

Pomoćnik ministrice Andreje Zlatar Vladimir Stojsavljević najavio je da će nakon konzultiranja sa strukom do kraja godine Ministarstvo kulture Saboru uputiti novi zakon prema kojem će producenti, koji za snimanje serija angažiraju glumce zaposlene u kazališnim kućama, osim honorara glumcima, morati platiti i odštetu kazalištu u kojem je glumac na stalnoj plaći, javlja Jutarnji list.

Stojsavljević apelira da se ne napada glumce zbog aktualne situacije u kojoj oni primaju stalnu plaću iz proračuna, a glume u serijama, jer to rade iz egzistencijalnih razloga. Istovremeno, prema napisu u Jutarnjem listu, plaće glumaca u gradskim kazalištima iznose između sedam i osam tisuća neto, a u nacionalnim kućama devet tisuća kuna. Kad je riječ o honorarima za snimanje serija, barata se iznosima od 500 do 1.000 eura za nastup u epizodi dramske serije, a 5.000 eura spomenuti je mjesečni honorar za snimanje sapunice, piše Jutarnji.

I sadašnji zakon regulira rad zaposlenih glumaca izvan matičnog kazališta, no dovoljna je suglasnost ravnatelja kazališta da bi glumac mogao nastupiti u privatnom projektu.