PREMIJERA 30. SVIBNJA

'Glembajevi' u zagrebačkom HNK: Umjetnička pustolovina Lea Mujića

19.05.2017 u 14:39

Bionic
Reading

Najslavnije dramsko djelo Miroslava Krleže 'Gospoda Glembajevi' uskoro će prvi put dobiti svoju baletnu inačicu koju potpisuje Leo Mujić kao koreograf, redatelj i autor libreta te glazbenoga izbora. Premijera baleta 'Gospoda Glembajevi' je 30. svibnja u zagrebačkom HNK

Nakon vrlo uspješnog baleta 'Ana Karenjina' koreograf Leo Mujić ovoga je puta inspiraciju za ostvarenje svoje baletne vizije pronašao u Krležinim tekstovima o Glembajevima.

'Baletno uprizorenje Glembajevih predstavlja velik izazov ne samo za koreografa i njegove suradnike, nego i za cjelokupan ansambl koji se upušta u pravu umjetničku pustolovinu. Balet 'Gospoda Glembajevi' nesumnjivo će pobuditi veliko zanimanje, poglavito onih koji dobro poznaju koreografski rukopis Lea Mujića, neoklasičnoga stila i spretne kombinacije akademskoga baleta na špicama upotpunjenog modernim plesnim izričajem, gestom i mimikom', stoji u najavi baleta koji će se premijerno izvesti 30. svibnja  na glazbu Ludwiga van Beethovena i Sergeja Rahmanjinova. Dramaturški suradnik na predstavi je Ivan Leo Lemo, scenografiju potpisuje Stefano Katunar, a kostimografiju Manuela Paladin Šabanović.

Balet Gospoda Glembajevi Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Marko Ercegovic

U baletu sudjeluje gotovo cijeli baletni ansambl, dok u glavnim ulogama nastupaju Guilherme Gameiro Alves / George Stanciu kao Ignjat Glembay, Natalia Horsnell / Iva Vitić Gameiro / Edina Pličanić kao  Barunica Castelli Glembay, Takuya Sumitomo / Andrea Schifano / Balint Rauscher kao Leone Glembay, Catarina Meneses / Rieka Suzuki / Pavla Pećušak kao sestra Angelika Glembay te Andrea Schifano / Takuya Sumitomo kao Dr. iuris Puba Fabriczy Glembay.