NAGRADNJAČA

Glazbeni megaspektakl u Areni Zagreb - dobitnici

17.06.2011 u 11:40

Bionic
Reading

U ponedjeljak 4. srpnja u 21h Arena Zagreb bit će mjesto glazbenog megaspektakla desetljeća! Čak dvije nacionalne filharmonije, Zagrebačka i Slovenska, preko 1.100 izvođača i karizmatični ruski maestro Valerij Gergijev, udružit će snage u izvedbi simfonije XXL formata - 'Simfonije tisuće', bečkog genija Gustava Mahlera. A tportal.hr poklanja svojim čitateljima 2x2 ulaznice

Nakon 'Devete simfonije' Ludwiga van Beethovena, 'Osma simfonija - Simfonija tisuće' smatra se jednim od najvelebnijih remekdjela glazbene literature. Još od praizvedbe u Münchenu 1910. privlači golemu pozornost i kritike i publike. Zbog golemih izvođačkih snaga na granici izvedivog, njene izvedbe bilježe se velikim slovima u povijesti glazbe.

Posljednja zagrebačka izvedba odigrala se sada već daleke 1993. u produkciji Muzičke akademije u Zagrebu, tada ipak uz znatno manji broj sudionika. Gotovo 20 godina kasnije Zagreb s nestrpljenjem očekuje novu mogućnost da čuje ovo veličanstveno remekdjelo, a posebno zbog tako velikog broja izvođača što je neuobičajeno čak i u svjetskim razmjerima. Raritetne izvedbe 'Simfonije tisuće' su ne samo glazbeni, nego i prvorazredni društveni događaji - koje prati golemi interes i publike i medija, a mnogi ovo velebnu simfoniju uspiju doživjeti samo jednom u životu.

Zagrebačka izvedba održava se u povodu nekoliko doista velikih i svečanih obljetnica: 20 godina neovisnosti Republike Hrvatske i Republike Slovenije, 140. obljetnice Zagrebačke filharmonije, 310. obljetnice slovenske institucije Academia Philharmonicorum te 100. godišnjice smrti Gustava Mahlera. Domaćin koncerta je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, a koncert se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića. Generalni sponzor koncerta, kao i obljetničke koncertne sezone Zagrebačke filharmonije je Zagrebačka banka.

Po dvije ulaznice osvojile su:

Dunja Morović
Klaudija Aljinović