GOSTI IZ GALAKSIJE

Poslušajte glazbu iz klasika Dušana Vukotića koja se smatrala izgubljenom

15.03.2017 u 11:22

Bionic
Reading

Klasik domaćeg filma 'Gosti iz galaksije', kojega je 1981. godine režirao Oscarom nagrađeni redatelj Dušan Vukotić, 36 godina nakon svoje kino-premijere doživljava i glazbenu. Soundtrack filma, kojega potpisuje jedan od najvećih domaćih autora filmske glazbe Tomislav Simović, objavljen je na vinilnoj LP ploči u izdanju riječko-zagrebačke diskografske kuće Fox & His Friends.

Glazba iz filma Gosti iz galaksije donedavno je smatrana izgubljenom, no nakon nalaženja izvornih vrpci te restauracije u znanom studiju Cedar Audio u Cambridgeu, spremna je zauzeti svoje mjesto u povijesti ovdašnje glazbe. Autorski rad Tomislava Simovića sniman je u zimu 1980. godine i prvi je u potpunosti elektronski soundtrack nekoga dugometražnog hrvatskog i jugoslavenskog filma. Izdanje kojega objavljuje Fox & His Friends otisnuto je u Njemačkoj, na audiofilskom 180-gramskom vinilu. Uključuje i detaljnu opremu: dvostruki omot, rijetke fotografije iz filma, biografije Dušana Vukotića i Tomislava Simovića, uvodnike ugledne muzikologinje Irene Paulus i filmskoga kritičara Željka Luketića te poseban poster Ksenije Prohaske koja tumači ulogu svemirske heroine Andre. Svjetsku distribuciju preuzela je poznata nizozemska kuća Clone Records.

Gosti iz galaksije Autor: Gosti iz galaksije

Gosti iz galaksije (Visitors from the Galaxy) klasik je europskoga i ex-jugoslavenskog žanrovskog filma iz 1981. godine. Nalazi se u mnogim specijaliziranim enciklopedijama znanstvene fantastike i fantasyja, a osvojio je i nekoliko nagrada na onodobnim filmskim festivalima u Madridu, Trstu i Bruxellesu. Domaću publiku i publicistiku prilično je zbunio svojom hrabrom mješavinom dječjeg filma, fantastike i horora, tako da ga se i danas (neopravdano) zaobilazi u ozbiljnijim analizama. Ipak, u povijesti filma ovog prostora teško je naći bizarniji film od Gostiju iz galaksije: neobični junaci, posjet heroine Andre iz svemira, nudisti koji dočekuju i traže susret s izvanzemaljcima, muškarac koji razvije dojke kako bi nahranio svoje gladno dijete i na koncu, čudovište koje pobije svoje domaćine. Film je sniman u Dubrovniku, dok su interijeri snimljeni u slavnom češkom studiju Barrandov. Koncept i dizajn čudovišta potpisao je Jan Švankmajer, a pored Ljubiše Samardžića, Žarka Potočnjaka i Ksenije Prohaske u filmu glumi i tada mladi debitant Rene Bitorajac. Gosti iz galaksije mogli su se vidjeti u kinima mnogih zemalja, poput tadašnje Čehoslovačke, Zapadne Njemačke, Poljske, Španjolske, Italije i Kube.

Redatelj Dušan Vukotić (1927-1998) Oscarom je nagrađen 1962. godine za svoj Surogat, čime je potaknuto i svjetsko priznanje artističkog fenomena Zagrebačke škole crtanog filma. Glavni glazbeni kompozitor te škole bio je Tomislav Simović (1931-2014), glazbenik rođen u Zagrebu, koji je do svoje smrti potpisao preko 300 glazbenih partitura za film, televiziju i radio. Simović je bio i veliki ljubitelj i majstor jazza te je sa svojim orkestrom često i nastupao. Vukotić ga je s pravom odabrao za Goste iz galaksije, jer se nije ustručavao koristiti u to vrijeme novu i nepopularnu elektroniku, volio je eksperimentirati zvukovima i nije odobravao stroge podjele na ozbiljnu i popularnu glazbu.

Soundtrack filma koji je početkom ožujka na vinilu objavila diskografska kuća Fox & His Friends, bit će predstavljen 17. ožujka u Art-kinu Croatia i klubu Tunel u Rijeci u 20 sati. Posebna gošća riječke promocije bit će glumica Ksenija Prohaska koja u filmu tumači glavni lik Andre, žene iz svemira koja se zaljubljuje u glavnog lika. Nakon razgovora s glumicom, slijedi besplatna projekcija filma te nastavak druženja u klubu Tunel, gdje se za glazbeni ugođaj brinu Leri Ahel i Željko Luketić, voditelji i izdavači ploče Gosti iz galaksije.

Izdavačka kuća Fox & His Friends projekt je udruge Jučer Danas Sutra, platforme za audiovizualna istraživanja iz Zagreba, koja će u svom radu, a posebno u ediciji Zvuk hrvatskog filma nastaviti objavljivati najznačajnije radove domaćih autora.