OD SINJA DO AUCKLANDA

Glazba iz filmskih klasika otvara Noć hrvatskog filma

06.10.2016 u 15:57

Noć hrvatskog filma

Izvor: Promo fotografije / Autor: Noć hrvatskog filma i novih medija

Bionic
Reading

Koncertom 'Putovanje filmskom glazbom' mješovitog pjevačkog zbora Cappella Odak, na kojem će se izvesti melodije iz poznatih hrvatskih filmova, u petak, 7. listopada u zagrebačkom kinu Europa počinje treća Noć hrvatskog filma i novih medija, koja će se održati u nizu kina u Hrvatskoj i inozemstvu

Tom će se manifestacijom u jednoj večeri objediniti ponajbolje iz povijesti hrvatskog filma u svim filmskim rodovima, no neće zanemariti i noviju produkciju mlađih autora. Ulaz na sve projekcije je besplatan. 

Organizator Noći hrvatskog filma i novih medija, istoimena umjetnička organizacija, ističe kako je cilj od zasad skromnog vala interesa za domaći film, s vremenom stvoriti trajnu i čvrstu vezu hrvatskog filma i gledatelja, a manifestacija će se održati paralelno u kinima diljem Hrvatske, ali i u inozemstvu.

Filmski program pripremljen je za Zagreb, Sisak, Vodice, Sinj, Pakrac, Hrvatsku Kostajnicu, Suboticu, Sremsku Mitrovicu, Stuttgart, Mainz i Auckland u Novom Zelandu.

Umjetnička voditeljica manifestacije je Irena Škorić, koja je specifičan filmski program za svaki grad sastavila uz pomoć Tomislava Gregla, selektora za animirani film i Branka Ištvančića, selektora za dokumentarni film.

Nakon pjesama iz bezvremenskih filmova poput 'Vlak u snijegu', 'Tko pjeva zlo ne misli', 'Servantes iz Malog Mista' i 'Stela' počinje i prvi filmski program kratkih, ali upečatljivih domaćih klasika. 

Bit će tu filmovi 'Komadić savske sezone' Oktavijana Miletića, o kupačima na Savi 1927. godine, 'Surogat' oskarovca Dušana Vukotića, canneski laureat 'Moj stan' Zvonimira Berkovića, 'Ljubav' Ante Babaje o zgodama i nezgodama Amora koji (po)gađa nevine svojim strelicama s okusom ljubavi, kao i 'Halo München' Krste Papića o gastarbajterima povratnicima u zaleđu Dalmatinske zagore. 

Kasnonoćni program od 22,30 sati prikazuje eksperimentalno-dokumentarni film 'Trg/20. stoljeće na filmu' Hrvoja Juvančića koji je recikliranjem fragmentiranih filmsko-arhivskih materijala, u razdoblju od čak 66 godina stvorio 'filmski kaledioskop' ključnih kadrova Trga bana Jelačića.

Nakon filma 'Tko pjeva zlo ne misli' Kreše Golika , pola sata iza ponoći počinje blok posvećen novim medijima, s filmovima 'Jezero' Gorana Škofića, 'Borne by the Birds' Marka Tadića, 'Odessa/Stairs/1925/2014' Dalibora Martinisa, 'K-16' Zlatka Kopljara, 'Grad od čelika – sjećanje na djetinjstvo' Matije Debeljuha te 'Odlazak' Petre Kovačić. 

Noć hrvatskog filma počinje u poslijepodnevnim satima

Noć hrvatskog filma ipak će početi nešto ranije - od 18 sati prikazivat će se klasici dječjeg filma za najmlađe. Prikazat će se neki od najpopularnijih uradaka za djecu, poput 'Šegrta Hlapića' Silvija Petranovića, 'Vuka samotnjaka' Obrada Gluševića, 'Vlaka u snijegu' Mate Relje. Uz proslavljenog 'Surogata' na programu je i bajkovito-poučan 'Guliver' Zdenka Bašića i dokumentarac 'Dragi Lastane!' Irene Škorić. 

Grad Vodice ugostit će najnovije uratke mladih i uspješnih hrvatskih sineasta iz Dalmacije, redateljice Brune Bajić, poznate po dox-portretu Maksima Mrvice, zatim scenarista i redatelja Ivana Perića, koji je pobijedio na svjetskom izboru najboljeg turističkog filma za promotivni film 'The heart of Adriatic' te redatelja Jure Pavlovića koji je dobio Europsku filmsku nagradu za svoj kratkometražni film 'Piknik'. 

Prikazat će dugometražni film 'Sirene i krikovi' Ivana Perića, snimljen na splitskim ulicama u jednom kadru te 'Modri kavez' Brune Bajića o životu pomoraca i njihovih obitelji.

Sisak će za svoje gledatelje pripremiti jak program nezavisnog filma, među ostalim, dugometražni prvijenac 'Zbog tebe' Anđela Jurkasa, koji se sastoji od sedam priča o ljubavi, prijateljstvu, osjećajima, Balkanu i ljudima.

Tu je i intimni dokumentarac 'Slobodni' Tomislava Žaje, koji je dobio pohvale kritike, a nagrađen je i na Venice film weeku.  

Kao jednu od posebnih atrakcija organizatori najavljuju digitalno restaurirane radovi iz bogate domaće kinematografske povijesti koji se rijetko mogu vidjeti.

Među projekcijama se ističu projekcije prvog hrvatskog zvučnog filma 'Šešir' Oktavijana Miletića iz 1937. godine, kratki crno-bijeli igrani film 'Moj stan' Zvonimira Berkovića iz 1963. i 'Ljubav' Ante Babaje, a prikazat će se i najstariji zapis na filmskoj vrpci o slavnoj viteškoj igri, 'Sinjska alka' iz 1921.