NEOČEKIVANI PERFORMANS

Jedan umjetnik prodao bananu zalijepljenu izolir trakom za 800 tisuća kuna, a drugi je - pojeo!

08.12.2019 u 18:38

Bionic
Reading

Američki umjetnik gruzijskog porijekla David Datuna pojeo je umjetničko djelo koje je bilo prodano za 800 tisuća kuna

Na sreću kupca djela talijanskog umjetnika Maurizija Cattelana, umjetnina će biti nadomještena drugom, jer riječ je samo o banani.

Cattelanovo djelo nazvano 'Comedian' bilo je izloženo na Art Baselu u Miamiju, jednom od najcjenjenijih svjetskih umjetničkih sajmova.

Iako je riječ je o običnoj banani koju je Cattelan kupio na lokalnoj tržnici voća i ljepljivom trakom zalijepio na zid, djelo je prodano za oko 800 tisuća kuna (120 tisuća dolara).

U subotu je pred iznenađenom publikom muškarac skinuo bananu sa zida, ogulio je i počeo jesti, a upitan što radi pojasnio je kako je riječ o umjetničkom performansu 'Gladni umjetnik'. Na kraju svog performansa napomenuo je i da se zove David Datuna.

'Volim umjetnički rad Maurizija Cattelana, a stvarno volim i ovu instalaciju. Vrlo je ukusna', komentirao je Datuna uz snimku performansa koju je objavio na Instagramu.

'Za kupca koji se mora suočiti s ovim, nije sve izgubljeno, jer u nekom se trenutku morao suočiti s propadanjem banane. Djelo dolazi s potvrdom autentičnosti, a vlasnici mogu zamijeniti bananu. [Datuna] nije uništio umjetničko djelo. Banana je ideja', izjavio je za Miami Herald ravnatelj glaerije Lucien Terras.

Umjetnik Maurizio Cattelan poznat je po svojim komičnim umjetninama, među kojima se našala i potpuno funkcionalna wc školjka od 18-karatnog zlata, nazvana 'Amerika'. Umjetnina je nedavno ukradena s izložbe u Engleskoj.