KIPAR DUŠE

Giacomettijeva djela izložena u Dubrovniku

28.06.2010 u 09:02

Bionic
Reading

U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik otvorena je izložba velikoga švicarskoga i europskog umjetnika Alberta Giacomettija (1901. - 1966.) pod nazivom 'Alberto Giacometti kipar duše 20. stoljeća'

Izloženo je 169 autorovih djela - crteži, grafički listovi, autorov litografski ciklus pod nazivom 'Pariz bez kraja', nastao od 1958. do 1965. godine, te slike i trodimenzionalni radovi.

Uz ostalo izložena je i skulptura 'Čovjek koji prelazi trg u sunčano jutro' iz 1950. Riječ je o prethodniku 'Hodača' iz 1960. godine.

Osim Giacomettijevih radova izloženo je 18 fotografija Ernsta Scheideggera, poznatoga švicarskoga fotografa koji je osobito bio blizak s velikim kiparom i pratio ga svojom kamerom u brojnim životnim i radnim situacijama.

Izložba je organizirana u suradnji s Fondacijom Alberto Giacometti, Kunsthausom iz Zuericha, te Bundner Kunstmuseumom iz Chura, a kustosica izložbe je prof. Franziska Lentsch iz Zuericha.

Izložba će biti otvorena do 3. listopada, a postavljena je kao nastavak niza značajnih izložbi koje Umjetnička glerija Dubrovnik u proteklom desetljeću organizirala u okviru međunarodnog dijela svoga programa (primjerice izložbe Pabla Picassa, Jana Fabra, američke grafike od 1960. do danas...).