adaptacija megapopularnog romana

'Genijalna prijateljica' Elene Ferrante premijerno 30. prosinca u HNK-u Zagreb

23.11.2021 u 13:01

Bionic
Reading

To iznimno prozno djelo na scenu HNK-a u Zagrebu postavit će redateljica Marina Pejnović, koja će uz pomoć velikoga glumačkog ansambla na pozornicu prenijeti uzbudljive i duboko emotivne prizore romana

Posljednja dramska premijera tekuće kalendarske godine Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu bit će, u četvrtak 30. prosinca, scenska adaptacija romana 'Genijalna prijateljica' Elene Ferrante u režiji Marine Pejnović.

Popularni i hvaljeni roman talijanske spisateljice koja ne otkriva svoj identitet prati odrastanje dviju djevojčica iz siromašne napuljske četvrti.

To iznimno prozno djelo u adaptaciji Nine Pavlović i Filipa Jurjevića na scenu HNK-a u Zagrebu postavit će redateljica Marina Pejnović, koja će uz pomoć velikoga glumačkog ansambla na pozornicu prenijeti uzbudljive i duboko emotivne prizore jednoga od najboljih suvremenih svjetskih romana.

Iz telefonskog poziva sina svoje najbolje prijateljice, Elena saznaje kako je Lila nestala i to je strašno razljuti.

'Već barem tri desetljeća govori kako želi nestati i izbrisati svaki svoj trag, a samo ja dobro znam što time misli... Uključila sam računalo i počela zapisivati svaki detalj naše priče, sve što mi je ostalo u sjećanju... Naše prijateljstvo je počelo kad smo se Lila i ja odlučile uspeti mračnim stubama koje su, stubu po stubu, krak za krakom vodile do don Achillova stana...'

Tim riječima započinje popularni roman velike suvremene talijanske književnice Elene Ferrante o dvjema prijateljicama, Eleni i Lili, iz siromašne napuljske četvrti u pedesetim godinama prošloga stoljeća.

Roman je već prvim izdanjem osvojio i čitatelje i kritiku.

Jedna od dviju prijateljica je blaga i željna priznanja, dok je druga žestoka i beskompromisna, prava borkinja za vlastito dostojanstvo. Pratimo sudbine i odrastanje dviju djevojčica, njihovo kompleksno, ali iznimno prijateljstvo uklopljeno u bogatu sliku društva, prijateljstvo protkano sukobima, ljubavlju i rivalstvom.

One odrastaju i sazrijevaju u poslijeratnome predgrađu Napulja, neobrazovanoj sredini opterećenoj siromaštvom, razapetoj između iscrpljujućega fizičkog rada i utjecaja mafijaške scene. U priči o svijetu u vremenu koje je duboko utjecalo na sadašnjost plutaju sitni prevaranti, patrijarhalne obitelji, mutni poslovi, likvidacije, dogovoreni brakovi...

'Roman je raskošna freska društva tijekom nekoliko desetljeća, a rukopis Elene Ferrante jest stilski i emocionalno jedan od vrhunaca svjetske literature', ističu iz HNK-a Zagreb.

Elenu/Lenù igra Iva Mihalić, a Lilu Jadranka Đokić.

Komad se igra u prijevodu Ane Badurina, adaptaciju teksta potpisuju Nina Pavlović i Filip Jurjević, scenografkinja i kostimografkinja je Zdravka Ivandija Kirigin, skladatelj Josip Maršić, oblikovatelj svjetla Elvis Butković a videa Ivan Lušičić Liik. Scenski pokret oblikuje Pravdan Devlahović.

U velikoj ansambl predstavi igraju još Ivan Jončić, Mirta Zečević, Alen Šalinović, Vanja Matujec, Ivan Colarić, Milan Pleština, Ana Begić, Filip Vidović, Luca Anić, Franjo Kuhar, Darioa Lorenzi Flatz, Luka Dragić, Iva Jerković, Marin Stević, Zijad Gračić, Barbara Vicković, Dušan Bućan, Mislav Čavajda, Marin Klišmanić, Jelena Otašević Babić, Goran Grgić, Olga Pakalović, Tin Rožman, Ivana Bobanm Silvio Vovk, Tesa Litvan i Ksenija Marinković.