12 PREDSTAVA

Gavelline večeri donose presjek kazališne sezone

13.10.2010 u 14:00

Bionic
Reading

U okviru "Gavellinih večeri", što će se održati od 18. do 29. listopada u kazalištu "Gavella", prikazat će se izbor, po mišljenju Lade Martinac Kralj, ponajboljih predstava premijerno izvedenih u hrvatskim kazalištima u prošloj sezoni

Profil 25. "Gavellinih večeri" je različitost, 12 izabranih predstava međusobno se toliko razlikuju da nametanje jednog koncepta ili ideje nije dolazilo u obzir, rekla je izbornica festivala Lada Martinac Kralj.

Predstave su grupirane u četiri bloka, od kojih se najveći bavi klasičnim tekstovima. Među njima su "Bjesovi" Dostojevskog u izvedbi zagrebačkog HNK, "Hamlet" splitskog HNK, Ibsenov "Peer Gynt" u izvedbi "Gavelle", "Služavke" Jeana Geneta u izvedbi Gradskog kazališta Marina Držića iz Dubrovnika i Kolarova "Breza" varaždinskog HNK.

U drugom bloku su predstave nastale prema suvremenim tekstovima, "Balon" Mate Matišića u izvedbi Teatra Exit i Teatra 2000, "Udarac" Andresa Veiela i Gesine Schmidt, u izvedbi splitske PlayDrame, "Garaža" Zdenka Mesarića, u izvedbi ZKM-a i Gavellina predstava "Barbelo, o psima i djeci" Biljane Srbljenović.

Treći blok obuhvaća komedije "Građanin plemić" zagrebačkog HNK i "Žrtve zemljopisa 2" Teatra ITD, a u posljednjem je Eurokazova predstava "Okovani Galileo" Branka Brezovca.

Ravnatelj "Gavelle" Darko Stazić smatra da je festival, s obzirom na to da se održava nedugo nakon Festivala svjetskog kazališta, prilika da publika usporedi domaću s inozemnom produkcijom, te da se, rekao je, hrvatske uspješnice pogledaju ususret Nagradama hrvatskog glumišta.

Posljednji dan festivala, 29. listopada, kad će biti dodijeljena nagrada najboljoj predstavi, izvest će se predstava "Drama o Mirjani i ovima oko nje" Jugoslavenskoga dramskog pozorišta iz Beograda.