NAGRADA MARUL

Gavellin 'Kiklop' najbolja predstava 30. Marulićevih dana

18.12.2020 u 15:50

Bionic
Reading

"Kiklop" Ranka Marinkovića u izvedbi zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta Gavella najbolja je predstava 30. Marulićevih dana, izvijestilo je Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Splitu.

Ocjenjivački sud u kojemu su bili Bruna Bebić, Nenni Delmestre, Karla Leko, Mira Muhoberac i Mladen Radovniković, u obrazloženju nagrade ocjenjuje da je riječ o velikoj i moćnoj predstavi kojoj je zasluženo pripala Nagrada Marul za predstavu u cjelini 30. Marulićevih dana.

"Za uspjeh ove velike i kompletne, snažne predstave uz maestralnu režiju Saše Anočića i umjetničku suradnju svih suradnika i članova tehnike zaslužan je cijeli Gavellin ansambl, koji diše kao jedno biće, a posebno duboka i precizna, potresna gluma suptilnoga Franje Dijaka kao introvertirana i plahoga intelektualca Melkiora Tresića i vehementnoga, strastvenoga Živka Anočića kao razuzdanoga boema i zavodnika Uga. Spojem Marinkovićeva trija Eros – Thanatos – Phobos priziva se moguće ozračje novih kataklizama i doziva atmosfera Domovinskoga rata u Hrvatskoj, posebno u Osijeku", ističe se u obrazloženju.

  • +12
Kiklop Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Gavella

"Kiklop" GDK Gavella osvojio još četiri nagrade: Saša Anočić dobitnik je Marula za režiju i Marula za dramaturgiju/dramatizaciju/adaptaciju (lokalizaciju) predstave, Franjo Dijak nagrađen je Marulom za glumačko ostvarenje za ulogu Melkiora, a Zdravko Stolnik dobio je Marula za umjetničko ostvarenje (scenografija, kostimografija, dizajn svjetla, originalna glazba itd.) za oblikovanje svjetla.

Nagradu Marul za suvremeni dramski tekst festivalske predstave dobio je Ivor Martinić za predstavu "Dobro je dok umiremo po redu" Zagrebačkog kazališta mladih.

  • +9
Dobro je dok umiremo po redu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ZKM

"Martinić pažljivo secira obiteljske odnose kroz psihološku slojevitost likova koje vodi zaokruženo, suptilno, ponegdje i duhovito, čime uvjerljivo portretira odnose unutar suvremenog društva. Kroz prikaz generacijske razlike, ali i univerzalne ljudske potrage za sretnijim i boljim životom, autor svojim prepoznatljivim rukopisom otvara pitanja o odgovornosti i gubitku", ističe se u obrazloženju.

Nagradu Marul za glumačka ostvarenja u ženskoj konkurenciji osvojila je Ana Marija Veselčić za ulogu u vlastitoj predstavi "Domaši" u zajedničkoj produkciji Gradskog kazališta lutaka Split i Umjetničke akademije u Splitu.

Odluku o nagradama ocjenjivački sud festivala hrvatske drame Marulićevi dani donio je 14. prosinca u Splitu i Zagrebu.

S obzirom na to da je ove godine održavanje zbog epidemioloških mjera moralo biti prekinuto 24. listopada, ocjenjivački sud pogledao je video-snimke predstava koje nisu izvedene i odlučio o nagrađenima. 

Mjesto i vrijeme dodjele nagrada bit će objavljeni naknadno.