U ZAGREBU

Galerija Klovićevi dvori ponovno otvara svoja vrata

28.04.2020 u 20:32

Bionic
Reading

Nakon izvanrednog stanja izazvanog epidemijom i potresom Galerija Klovićevi dvori ponovno je otvorena i za četvrtak, 30. travnja, najavljuje otvaranje već ranije najavljene izložbe Miljenka Domijana 'Od oka k srcu - Biljezi sjećanja'

Posjet izložbi biti će omogućen u skladu sa svim preporukama i mjerama Nacionalnog stožera civilne zaštite, u radnom vremenu od utorka do nedjelje od 11 do 19 sati, najavljeno je iz Klovićevih dvora.

Miljenko Domijan radio je na zaštiti i obnovi hrvatske kulturne baštine kao ravnatelj Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zadru, glavni konzervator Republike Hrvatske, pomoćnik ministra kulture za zaštitu kulturne baštine i predsjednik Nacionalne komisije ICOMOS-a.

Na izložbi se predstavlja nekoliko fotoserijala tog nagrađivanog konzervatora i fotografa koji, napominje se u najavi, za sebe govori kako je konzervator vokacijom, a fotograf potrebom duše, no fotografije ne stvara samo za svoju dušu, već se samostalnim izložbama trudi približiti ljepotu europske i hrvatske kulturne baštine svima zainteresiranima.

Po riječima autora predgovora Josipa Belamarića, predstavljeni fotoserijali predstavljaju svojevrsnu autobiografiju 'izvanserijskog kulturnog pregaoca koji je čitav život proveo na putu otvorenih očiju i duha'.

'Snimajući pojedine spomenike ili pejzaže načinio je u nizu slučajeva njihove prave studije koje ih karakteriziraju možda prodornije od tolikih ispisanih stranica', ustvrdio je.

Belamarić smatra kako sve te fotografije nose njegov 'izrazito emotivno orkestriran osobni stav, pružaju estetski i duhovni užitak, ali i aktualne povijesne pouke'.

Izložba objedinjuje njegova dosadašnja ostvarenja, ranije izlagane cikluse fotografija Anima et Corpus, Bukovačka priča - fotozapisi iz 1974. godine, Terra Toscana, Mare Morlacco, Pariški zapisi i flanerije, Kraške ljepotice Zadarske županije te fotografije iz ciklusa Lubenice za dušu.

Tu je i još neizlagan ciklus fotografija Armenia Sacra te fotografije i crteže iz nedavno objavljene monografije. Kustosica je Valentina Galović.