ROMAN@TPORTAL.HR INTERVJU

G. Gerovac: Ljudima je dosta da ih se u zdrav mozak

25.03.2013 u 16:12

Bionic
Reading

Prvi u nizu intervjua s finalistima književne nagrade roman@tportal.hr koji objavljujemo razgovor je s Goranom Gerovcem, autorom romana 'Razbijeni' (Profil)

Nakon što je žiri književne nagrade roman@tportal.hr odabrao pet finalista koji ostaju u konkurenciji za najbolji hrvatski roman napisan u 2009. godini, na službenoj stranici književne nagrade slijede videointervjui s finalistima.

Goran Gerovac, Sibila Petlevski, Dora Kinter Bučan, Zoran Žmirić i Ratko Cvetnić pred tportalovim kamerama odgovarat će na ista pitanja, a uoči proglašenja pobjednika doznat ćemo što finalisti imaju reći o romanu, jeziku, književnosti, internetu te što su romanima kojima su ušli u finale nagrade roman@tportal.hr htjeli postići.

Prvi u nizu intervjua koje objavljujemo razgovor je s Goranom Gerovcem, autorom romana 'Razbijeni' (Profil).

Zaposlen kao šef deska u Večernjem listu, Goran Gerovac ugostio nas je u svojoj redakciji između dva kolegija. Radna atmosfera te žestok dnevni ritam utjecali su dijelom i na smjer razgovora s ovim piscem. Autor romana o razorenim obiteljima, prevarenim muževima i ženama, kriminalcima i hrvatskim političarima, i u književnom intervjuu zadržao se na temama hrvatske stvarnosti – koju, uostalom, pomno secira i njegov roman. Kako je kazao, kad je krenuo pisati 'Razorene', imao je zamisao napisati roman o starenju, no likovi su se oteli kontroli i počeli su postavljati pitanja vezana uz sredinu u kojoj žive.

'Odnos prema stvarnosti u romanu je pošten i beskompromisan. Svako mijenjanje bilo bi prešućivanje današnje Hrvatske. To je ono što ostavljam političarima koji nas uvjeravaju da se krade i vara i da je to sve skupa dobro, a mi moramo plaćati njihove greške. Ljudina je dosta da ih se u zdrav mozak', rekao je Gerovac u intervjuu za tportal.

POGLEDAJTE VIDEO