SUVREMENA ARHITEKTURA

Futurističke kuće za svačiji ukus

09.11.2011 u 13:28

Bionic
Reading

Kuće kakve smo do ne tako davno gledali tek u filmovima, više nisu rezervirane samo za holivudske filmske setove, već ih sve češće viđamo u privatnim dvorištima. Pogledajte sedam zanimljivih futurističkih kuća, prema izboru magazina Weburbanist

Zanimljiva vila pod nazivom Dupli Casa arhitekata studija J. Mayer H. Arhitects građevina je na tri kata u Ludwigsburgu u Njemačkoj. Izgrađena je 2008. na temeljima kuće koja je prethodno bila na tome zemljištu, no uz radikalnu preobrazbu. Vanjskim izgledom građevine dominiraju velike zatamnjene staklene površine te bijela i siva boje fasade. Kutovi su maksimalno zaobljeni, a oblik izrazito nepravilan.

Kuća u Frankfurtu

Još jedna zanimljiva obiteljska kuća smještena je u Njemačkoj, u gradu Frankfurtu. Kako stoji u objašnjenju arhitekata tvrtke Meixner Shulter Wendt inspirirana je izgledom svemirske letjelice iz starih videoigara. Možda najzanimljivija karakteristika ove građevine, njezina je uklopljenost u vanjski prostor. Izgrađena je na blagoj padini, što izgledom oponaša njezin tamni krov.

Građevina koja izgledom više podsjeća na trgovačke centre nego li obiteljsku kuću, djelo je arhitekata studija Brian Meyerson. Nalazi se na australskoj plaži Bondi i kako ističu njezini kreatori, maksimalno je prilagođena prostoru u kojem se nalazi. Dizajn je prilagođen maksimiziranju iskoristivosti raspoloživog prostora. Vanjštinom kuće dominiraju bakreni krov te kamen i zanimljive betonske formacije. Kao suprotnost ovim materijalima tu su visoke i uske staklene površine kojima je postignuta doza elegancije.

Rezidencija u Tokiju

Gradnja kuće u zahtjevnom vanjskom prostoru kao što je japanska prijestolnica arhitektonski je izazov na kojega su uspješno odgovorili arhitekti studija October/Ueda i Nakagawa. Veličina zemljišta odnosno limitirani prostor i učestali potresi dva su ključna zahtjeva koja su bitno odredila dizajn kuće. Vanjski izgled sveden je na iskrivljene bijele betonske blokove, odvojene staklenim površinama. Time je i u unutrašnjosti postignut dojam iskrivljenosti odnosno nepravilnog pravokutnika.

Iz istog studija, također u Tokiju izgrađena je kuća kojoj su nadjenuli ime Novela. Riječ je o građevini u obliku kocke u kojoj je naglasak stavljen na maksimalno iskorištavanje prostora. Dopadljiv vanjski izgled postignut je velikim staklenim izrezima u fasadi koji unutrašnjost opskrbljuju s mnogo svjetla.

Australska vikendica

Impresivna kuća u blizini Melbournea primjer je izrazito kompleksnog dizajna. Unutarnji i vanjski prostor djeluju kao cjelina. Iako je njezin osnovni oblik spirala, zbog vanjskog pokrova u tamno sivoj i bijeloj boji, to se ne primjećuje.

Još jedna nesvakidašnja kuća nalazi se u Gelderlandu u Nizozemskoj. Stožasta građevina oponaša tradicionalnu arhitekturu ruralnih dijelova te zemlje. Građevinom prevladavaju beton i staklo, a zanimljiv je detalj zaobljeni most koji predstavlja ulaz u kuću.