ANGAŽMAN NA ISTINI

Frljiću nagrada za borbu protiv poricanja genocida

07.08.2014 u 12:49

Bionic
Reading

Redatelj i intendant HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci Oliver Frljić dobitnik je međunarodne nagrade za borbu protiv poricanja genocida koju dodjeljuje udruga Prijedorčanki 'Izvor'

U obrazloženju nagrade navodi se da je Frljić 'personifikacija umjetnika koji je svjestan gdje živi i sa kakvim se problemima suočava društvo u kojem živi'.

Najvažniji razlog koji je postavio Frljića kao neizbježnog laureata, leži u njegovom pristupu, angažiranosti i promišljanju pitanja kojima se bave svi koji iskreno i predano rade na istini i odgovornosti za zločine počinjene na ovim prostorima. Frljićeva umjetnost kao malj razbija opšteprihvaćene narative o svetosti ‘naše borbe’, ili bilo čije borbe, u bilo čije ime, bilo gdje u kojoj su legitimna meta dvanaestogodišnje djevojčice poput Aleksandre Zec, stoji u obrazloženju odluke Udruženja Prijedorčanki 'Izvor', prenosi portal Vijesti.ba.

Udruga iz Prijedora osnovala je međunarodnu nagradu za borbu protiv poricanja genocida, kako bi skrenula pozornost na doprinos pojedinaca i organizacija u borbi protiv nijekanja zločina, a posebice genocida.

Prošlogodišnje dobitnice te nagrade bile su aktivistice udruge 'Žene u crnom', a 2012. nagradu je osvojio Ed Vulliamy, bivši reporter britanskog Guardiana i Observera, koji je bio u skupini novinara koji su u ljeto 1992. godine svjetskoj javnosti otkrili postojanje prijedorskih logora smrti koje su osnovale postrojbe bosanskih Srba.